Învaţă-l să facă aceste treburi casnice până când merge la şcoală!
Îl vezi mic, dar să ştii că prichindelul tău este capabil să facă mult mai multe lucruri decât îl crezi tu în stare. Nu subestima puterea lui de a învăţa mult şi rapid. Ca să îi stimulezi concentrarea şi capacitatea de a înmagazina informaţii noi, pune-l la treabă! Doar aşa se va dezvolta armonios, fizic şi psihic.
De ce te sfătuim să îl implici în treburile casnice? Pentru că acum,mai mult ca oricând,suntem asaltaţi de un progres tehnologic rapid,menit să ne facă viaţa mai uşoară,dar are şi dezavantaje. Copiii nu vor mai ştii să se descurce de unii singuri. Nu ai vrea să caute o aplicaţie pe telefonul mobil,care să-l ajute să bată un cui,când poţi să-l înveţi tu asta,şi puteţi în acelaşi timp să vă jucaţi într-un mod inteligent. Adică îl înveţi în timp ce petreceţi timp de calitate împreună.
De la ce vârstă îi dai copilului telefon mobil?
Să-şi pună singur masa
Mai întâi invită-l din când în când să te ajute cu pregătitul meselor,apoi lasă-l să facă asta singur. Îl poţi încuraja să gătească,şi e bine să rămâi calmă când va împrăştia făinaşi ouăle peste tot. Cel mai simplu este ca,la început,să-l înveţi să-şi prepare un iaurt cu fructe,un sendviş sau un ou fiert. Dacă ţi se pare că este încă mic pentru asta,încearcă să-l convingi că poate să-şi aranjeze singur masa. Tu i le pui la-ndemână,iar el le aranjază şi,după ce mănâncă,debarasează.
Învaţă-l să-şi spele hainele
Ştiai că numărul adolescenţilor care,ajunşi la liceu şi cazaţi în cămin,nu ştiu să-şi cureţe rufele când acestea se murdăresc a crescut? Învaţă-l de mic că trebuie să fie curat,să se spele şi să-şi spele hainele,fie că are la-ndemână o maşină automată sau trebuie să se descurce cu mâinile,apă şi detergent.
Să planteze flori în ghiveci
Mulţi copii învaţă la şcoală,cel puţin teoretic,cum se plantează seminţele. Asigură-te că ştie câteva noţiuni de bază despre grădinăritşi inspiră-i dorinţa de a planta răsaduri de flori şi arbori fructiferi. Învaţă-l să folosească o stropitoare şi responsabilizează-l cu sarcina de a uda plantele periodic.
Flori la ghiveci rezistente la frig
Să bată un cui
Arată-i puştiului tău cum se bate un cui într-o bucată de lemn sau de carton. Găseşti în magazine ciocănele mai puţin periculoase,cu care poţi exemplifica. Foloseşte cuie cu vârf lat şi după ce îl introduci în supafaţa de lemn,explică-i şi arată-i cum îl poate scoate. Ai răbdare să deprindă metoda.
Să scrie o scrisoare
Şi nu pe computer sau pe telefon,ci pe o foaie de hârtie,scriind cât mai frumos de mână. Micuţii trebuie să ştie să compună şi să scrie o scrisoare către un membru al familiei. După ce îşi pune gândurile pe foaia de hârtie şi o pune într-un plic,copilul trebuie să ştie unde îşi trece numele şi unde oferă mai multe informaţii despre destinatar. Explică-i că este foarte important ca o scrisoare să conţină o formulă de salut,cum este:„Dragă...“,conţinutul scrisorii şi o expresie de încheiere.