«Vrea în tabără! Dar unde să-l trimit?»
Copilul tău vrea în tabără. Foarte bine! Foarte bine? Este pregătit oare să-şi poarte de grijă şi să stea departe de tine?
Ca mamă,eşti mult mai emoţionată decât el şi nu ştii cum să faci ca totul să fie perfect. Secretele? Fii prevăzătoare,asigură-te că ai ales tabăra potrivită şi că nu-i lipseşte nimic din bagaj.
Nu uita să începi pregătirile cu o săptămână înainte de plecare. Şi gândeşte pozitiv,căci tabăra ţi-l va aduce acasă altfel:mai responsabil,mai sociabil şi mai sigur pe el! Iată ce trebuie să faci ca totul să iasă ca la carte.Asigură-te că-l trimiţi într-un loc potrivit
Destinaţia,detalii despre cazare şi masă,datele de contact ale profesorilor cu care pleacă:trebuie să le ştii pe toate,în caz că apare ceva neprevăzut. Copilul are o intoleranţă la unele alimente sau este alergic?
Nu te speria,căci nu este nicio problemă să plece şapte zile de lângă tine,dar dă-i detalii coordonatorului despre aceste lucruri! Va fi atent şi nu vor exista accidente.
Ştii că-şi doreşte foarte mult să plece în tabără,dar nu-l poţi lăsa chiar oriunde! Dacă-i place la munte,atunci este normal să-l laşi acolo şi să nu-l trimiţi la mare doar pentru că ţi se pare ţie mai interesant.
Şi nu ai scăpat doar cu asta! Odată ajuns,ar mai fi o problemă,cea de adaptare. Ca să fii sigură că odrasla ta nu va trece prin aşa ceva,ai grijă să plece împreună cu colegii şi cu un profesor pe care-l cunoaşte. Se va simţi ca într-o mare familie!
Faceţi bagajul împreună
Un alt aspect important este bagajul. Primul pas este să alegeţi împreună rucsacul potrivit,ca să nu fie foarte greu de cărat (un troler ar fi ideal). Apoi treceţi la alegerea hainelor.
Fie că pleacă la mare,fie că pleacă la munte,trebuie să aibă şi câteva haine mai groase,căci serile sunt răcoroase. Şi cum copiii au tendinţa să exagereze cu lucrurile pe care le pun în bagaj,supraveghează-l atent şi sugerează-i să-şi sorteze hainele chiar de două ori.
Oare câţi bani să-i dau la el?
Nici prea mulţi,dar nici prea puţini… acesta este răspunsul. Adică să aibă bani să cumpere câteva suveniruri sau dacă simte nevoia şi de alte mici cheltuieli.
Dacă-ţi cere o sumă mai mare,explică-i de ce nu are nevoie de atâţia bani (cazarea,masa şi transportul sunt plătite). Totodată,în acest fel va învăţa să fie mai cumpătat şi să-şi împartă banii de cheltuială pe zile.
Nu uita de bunele maniere!
Ştii că ai un copil ştrengar,pus mereu pe pozne? Explică-i,pe un ton cald, că atunci când va fi plecat trebuie să ţină cont de bunele maniere! Adică să fie politicos cu toată lumea.
Şi cum pericole sunt la tot pasul,este foarte important să ţină cont de toate indicaţiile profesorului coordonator. Într-o tabără,actele de de curaj nu-şi au locul,aşa că trebuie să ştie că nu se poate căţăra singur pe stânci (dacă tabăra este la munte),cum nici nu se poate aventura în largul mării.