Are timp liber copilul tău?

1 47228 original jpg jpeg

„Vreau afară! M-am săturat de lecţii!” Sună cunoscut, nu-i aşa? Uneori, recunoşti că are dreptate, dar te consolezi repede: „N-am ce-i face! Asta e!” Te-ai întrebat dacă îi face bine atitudinea ta?

Te-ar mai putea interesa:

Cu palma nu faci educaţie

Aşa previi conflictele dintre fraţi

Nici prea mult,nici prea puţin pare a fi cea mai bună formulă pentru momentele de relaxare ale celor mici. Din prima zi de şcoală şi până la bacalaureat,timpul liber este mereu insuficient.

Orele care rămân neocupate de lecţii,meditaţii şi de micile activităţi casnice sunt mereu o sursă de controverse în familie:părinţii au tendinţa să le ceară micuţilor să sacrifice calculatorul,joaca,plimbările pentru ceea ce cred ei că este necesar. Dar ce câştigă un copil lăsat liber măcar o oră pe zi?Odihna activă îi ajută să se dezvolte

După o zi de şcoală,nimic nu-i mai plăcut decât o oră de joacă,de relaxare totală. Dacă are într-adevăr timp să bată mingea puţin sau să alerge prin parc cu colegii,asta înseamnă odihnă activă. Un astfel de copil se va aşeza relaxat să-şi facă lecţiile şi le va însuşi mai bine.

Cât se recreează după lecţii,copiii desenează,ascultă muzică,fac diverse lucruri care le dezvoltă creativitatea.

Fetiţa care încearcă să-i facă haine păpuşii creează de fapt modele,iar băiatul care se joacă de-a războiul imaginează reguli şi situaţii complicate. Adică îşi cultivă creativitatea. A-i lăsa liberi în astfel de momente înseamnă a-i lăsa să-şi cultive imaginaţia,gândirea creatoare.

Joaca în aer liber după orele de şcoală îi dă copilului posibilitatea să se elibereze de stres,să-şi consume energia,să se echilibreze emoţional.

Şi,nu în ultimul rând,îi ţine greutatea corporală sub control,ceea ce în ultima vreme a devenit un deziderat greu de atins. Din ce în ce mai mulţi elevi sunt ameninţaţi de obezitate,din lipsa activităţii fizice. Aşa că pauzele de joacă sunt benefice.

Joaca aduce... notele bune

Timpul liber şi joaca le redau buna dispoziţie şcolarilor şi starea potrivită pentru lecţii. Relaxarea readuce puterea de concentrare şi atenţia la parametri maximi,iar asta înseamnă randament la lecţii. Un copil obosit îşi face temele mai încet şi mai prost.

Hobby-urile descoperă talente

Priveşte-ţi copilul când nu-l constrânge nimic. Unii cântă,alţii desenează,dansează sau lovesc mingea de fotbal mai ceva decât Chivu şi Mutu...

Mulţi îşi exprimă astfel talentele. Chiar dacă nu toţi au talente de excepţie,oricum câştigă prin faptul că experimentează şi se cunosc pe ei înşişi.

Ca să nu mai vorbim de faptul că,în timpul lor liber,copiii îşi demonstrează calităţile:unii au aptitudini de lideri,alţii ştiu să asculte,sunt generoşi,empatici,au umor...

Timpul liber,o lecţie de viaţă

Pedagogii spun că cei mici învaţă ceva şi în somn. Asta ca să nu te mai temi că,dacă nu-ţi vezi copilul cu cartea în mână,pierde vremea.

Joaca în natură sau o excursie îi îmbogăţeşte cunoştinţele mai mult decât cartea de botanică ori de geografie. Orele în compania prietenilor îl ajută să cunoască oamenii,reacţiile lor,calităţile şi defectele lor. Toate sunt o lecţie de viaţă.