Bicicleta care încape în servietă

1 56857 original jpg jpeg

O bicicletă cu motor electric, care se pliază la dimensiunea unei serviete şi cântăreşte doar 7,5 kg, ar putea apărea în curând în marile oraşe ale Europei.

Proiectul finanţat de UE Bike Intermodala dezvoltat un nou prototip de bicicletă,care cântăreşte doar 7,5 kg. Aceasta se poate plia,ajungând la dimensiunile unei cutii uşor de depozitat,transportat sau lăsat într-un colţ de restaurant sau de cinema. Componentele prototipului sunt complet reciclabile.  

Cu un design şi proces de producţie inovator,Bike Intermodal deschide drumul către o nouă generaţie de biciclete uşoare,pentru a face oraşele noastre mai prietenoase cu mediul înconjurător.

c33279c88c67f45804051f998a53b051 jpg jpeg

O revoluţie în design

În fiecare an sunt produse aproximativ 135 de milioane de biciclete,iar bicicletele pliabile reprezintă circa 2% din această piaţă. Bike Intermodal adoptă un model de lanţ de aprovizionare diferit de cel clasic din sectorul bicicletelor,inspirat de industria auto. „Am consolidat structura bicicletei prin limitarea numărului de componente şi utilizarea celor mai rezistente şi,în acelaşi timp,celor mai uşoare materiale disponibile,cum ar fi magneziul”,a subliniat Alessandro Belli de la Tecnologie Urbane,unul din partenerii-cheie ai proiectului.  

La baza „bicicletei intermodale” stă un cadru care se închide şi se deschide asemănător echipamentului de aterizare al aeronavelor. Motorul special sporeşte mobilitatea biciletei,fără a creşte semnificativ greutatea ei.

Cât costă

Proiectul de cercetare Bike Intermodal a beneficiat de finanţare pentru cercetare din partea Uniunii Europene în valoare de 1,58 milioane de euro.

Când procesul de producţie va fi complet optimizat,se estimează că o versiune fără motor a bicicletei ar putea costa 800 de euro,în timp ce un model asistat electric ar putea costa 1.300 de euro. De asemenea,o versiune minimalistă a bicicletei ar putea costa doar 500 de euro. Piaţa pentru acest produs prezintă un potenţial considerabil,având în vedere că peste două treimi din populaţia Europei locuieşte în oraşe mari şi mici şi se estimează că această pondere va continua să crească.

Citeşte şi:

De la ce vârstă îi dai copilului telefon mobil?

Alege să fii eco pentru copilul tău!