Care este momentul ideal pentru o sarcină II

1 71892 original jpg jpeg

Din punct de vedere strict biologic, vârsta ideală pentru concepţia unui copil se află în jurul vârstei de 20 de ani, pentru o femeie sănătoasă. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic ginecolog la ClinicaFertiliaavertizează că pe măsură ce îmbătrâneşti, cresc riscurile unor sarcini cu probleme, pierderi de sarcină sau anormalităţi cromozomiale.

Citeşte şi:

Care este momentul ideal pentru o sarcină I

Ce probleme medicale se pot ivi după vârsta de 30 de ani

Odată cu înaintarea în vârstă,femeile sunt expuse mai mult riscurilor legate atât de afecţiuni ale mamei,cât şi ale fătului. 

În primul rând,femeile de peste 35 de ani sunt predispuse să se îmbolnăvească de diabet,hipertensiune sau să dezvolte afecţiuni renale. Pe de altă parte,hipertensiunea şi diabetul pot să apară pentru prima oară chiar în timpul unei sarcini,probabilitatea ca acest lucru să se întâmple fiind direct proporţională cu vârsta.

Aceste boli au o influenţă negativă nu doar asupra mamei,ci şi asupra fătului,deoarece pot afecta dezvoltarea unei sarcini şi apariţia unor probleme medicale ale copilului:

-hipertensiunea arterială a mamei reduce fluxul de sânge spre placentă.

-diabetul gestaţional poate determina creşterea excesivă în greutate,dificultăţi de respiraţie,icter sau chiar diabet la copil.

Din aceste motive,este esenţial ca femeile cu probleme de sănătate să fie monitorizate de un medic specialist în timpul sarcinii.

Alte afecţiuni la care femeile sunt predispuse odată cu înaintarea în vârstă şi care pot afecta fertilitatea sau sarcina sunt:

-endometrioza-apare atunci când un ţesut endometrial asemănător celui de la nivelul uterului apare localizat şi în alte locuri decât aici,unde este normal. El se poate regăsi la nivelul ovarelor,peritoneului,intestinului,vezicii urinare sau a altor organe abdominale. Endometrioza este una dintre principalele cauze ale infertilităţii.

-fibromul uterin-o tumoră benignă care se dezvoltă în zona uterului,care apare frecvent la femei de 30–40 de ani. Fibromul uterin reprezintă o cauză frecventă a avortului spontan.

-cancerul ovarian-una dintre cele mai frecvente forme de cancer care apare atunci când celulele de la nivelul ovarului încep să se dividă haotic.

-cancerul de col uterin-o modificare a celulelor de la nivelul colului uterin. Are un vârf de incidenţă între 30 şi 40 de ani. 

Riscuri care pot apărea în sarcină

După vârsta de 30 de ani,printre cele mai frecvente riscuri ale unei sarcini se numără:

-Avortul spontan-pierderea sarcinii înainte de 20 de săptămâni,cu 15% mai mare în cazul femeilor de peste 30 de ani decât în cel al unei sarcini prezente în jurul vârstei de 20 de ani. În cazul femeilor situate în jurul vârstei de 40 de ani,riscul este unul mai mare,crescând până la 55%.

-Sindromul Down-cauzat de diviziunea celulară anormală,cel mai frecvent la nivelul ovocitului,înainte sau în momentul concepţiei. În urma diviziunii celulare anormale din Sindromul Down rezultă material genetic suplimentar,de obicei un extra cromozom.

-Moartea neonatală-naşterea unui copil care a murit înainte de naştere. Aceasta este mult mai frecventă la femeile de peste 35 ani.

-Naşterea unui copil cu greutate foarte mică (mai puţin de 2.500 grame).

Sarcina după vârsta de 30 ani prezintă numeroase riscuri,dar printr-un stil de viaţă adecvat şi printr-o monitorizare atentă a medicului specialist,problemele medicale pot fi evitate.

Un rol extrem de important îl ocupă dieta echilibrată,cu un conţinut adecvat de vitamine,minerale şi acid folic.

De asemenea,primele opt săptămâni de sarcină sunt cele mai importante în dezvoltarea fătului,aşa că în această perioadă pacienta trebuie să meargă la mai multe consultaţii medicale”,a afirmat Dr. Ruxandra Dumitrescu,medic primar în obstetrică-ginecologie specializat în tratamentul infertilităţii.

Pentru mai multe detalii,o poţi contacta pe doamna doctor la Clinica Fertilia (http://www.fertilia.ro/). La această clinică estefolosită o tehnologie de ultimă oră,unică în ţară,care oferă tratamente care includ inseminarea artificială,laparoscopie,histeroscopie,proceduri de microchirurgie,donarea de ovule şi mame surogat,precum şi fertilizarea in vitro. Cu o echipă medicală cu experienţă de peste 17 ani,clinica propune variante eficiente şi garantate cuplurilor infertile,având acelaşi scop ca şi pacienţii:naşterea de copii sănătoşi.



Recente

Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg