Ce faci când ai socrii «băgăcioşi»
Cicălitori şi indiscreţi, alteori iubitori şi neobosiţi în a da o mână de ajutor, „bătrânii” sunt o parte importantă a familiei, dar şi un etern potenţial de „scântei”. Există oare o cale de mijloc?
Pe aceeaşi temă:
Muzica îl influenţează în mod negativ?
"Suntem o familie retrasă! E rau?"
Păcat că nu s-au făcut studii serioase în privinţa relaţiilor noră-socri! Poate am fi aflat şi altceva în afară de poveştile obişnuite,cu „zgripţuroaica de maică-sa” care vine în casa „copiilor” doar pentru a face scandal,observaţii şi ca să se autocompătimească.
Ori poate am fi aflat şi alte lucruri decât că nurorile sunt „imposibile”,că „nu ascultă niciodată ce spui” şi au impresia „că te bagi prea mult în viaţa lor”.
Iată de ce trebuie să aflăm singure răspunsul la o întrebare al naibii de grea:cât laşi socrii să se bage în viaţa ta?Pune-te în locul soacrei
Când este vorba despre copilul ei,orice mamă devine leoaică. Aşa este şi „mama lui” când i se însoară băiatul. Şi aşa ai să fii şi tu când se va împlini sorocul să devii soacră.
Este important să te transpui în această ipostază,ca să înţelegi mai bine reacţiile „leoaicei”,temerile,dorinţa de a şti cum trăieşte fiul ei în noua familie.
Şi să-i ierţi gafele,întrebările enervante,replicile tăioase. Remediul ar fi să o linişteşti,să-i demonstrezi că îţi iubeşti soţul şi că lui îi este bine alături de tine.
Dacă,după un început „vijelios”,ţi-ai propus să-ţi excluzi socrii din viaţa de familie,sperând că aşa îţi vei găsi liniştea,află că stai pe o adevărată bombă.
Tensiunile dintre tine şi ei îţi vor afecta încet-încet relaţia cu soţul. El va rămâne mereu fiul oamenilor pe care tu te străduieşti să-i ţii la distanţă. Şi cum sângele apă nu se face,s-ar putea să-ţi petreci sărbătorile cu ai tăi şi el cu ai lui.
Sau el să-şi viziteze părinţii în secret! Iar cei care vor profita din plin sunt tot socrii:vor plânge cu lacrimi adevărate,pentru că nu-şi pot vedea nepoţii şi pentru multe altele. Efectul? Este uşor de bănuit!
Găseşte calea de mijloc
Primim la redacţie multe scrisori în care mame tinere ne scriu cât de greu se des-curcă să-şi crească micuţii fără ajutorul socrilor sau al părinţilor.
Dar cum au ajuns aici? În afara cazurilor legate de distanţe şi de incapacitatea fizică a „bătrânilor”,certurile au rupt orice legătură între generaţii. Şi pierderile sunt de ambele părţi.
Aşa că să revenim la întrebarea „Cât laşi socrii să intre în viaţa ta?” Răspunsul nu este atât de complicat:există întotdeauna o cale de mijloc.
Cum menţii distanţa fără să superi
Fără îndoială că o anume distanţă trebuie să păstrezi faţă de socrii. În primul rând,pentru că acum tu şi fiul lor sunteţi o familie matură,capabilă să ia propriile hotărâri. Iată câteva „secrete” care te vor ajuta să ai cu ei o relaţie armonioasă.
-Nu te plânge niciodată de fiul lor! Nu le răni dragostea părintească.
-Treci peste replicile tăioase,nu te lansa în discuţii în contradictoriu pentru orice fleac.
-Dă-le asigurări că fiul lor este îngrijit şi fericit în noua lui familie.
-Nu-i exclude total din casa ta,de la reuniunile de familie.
-Nu influenţa copiii să aibă relaţii proaste cu bunicii paterni.
-Ajută-i când au nevoie.
-Lasă-l pe soţul tău să le comunice hotărârile importante pe care le luaţi împreună.