Cine ia deciziile legate de copii?

1 47258 original jpg jpeg

Cumpărături pentru casă, programarea concediilor, plata facturilor... Cine le hotărăşte? Cine le face? Desigur, voi doi. Dar când vine vorba despre copii? Sunteţi tot atât de implicaţi amândoi?

La ce grădiniţă sau la ce şcoală va merge copilul? Unde îşi va petrece vacanţa de vară? Cât timp are voie la calculator? Cine îi verifică anturajul şi merge la şedinţele de la şcoală?

Iată doar câteva decizii care trebuie luate în orice familie şi la care uneori participă ambii părinţi,alteori,doar unul. Există vreo reţetă a reuşitei în funcţie de cine ia hotărârile şi de autoritatea cu care ele sunt „implementate”? Să vedem din scenariile următoare.

"Ocupă-te tu, eşti mamă!"

În unele familii,funcţionează modelul tradiţional:mama preia tot ce este legat de copii,iar tatăl intervine doar când se întâmplă lucruri grave.

Efectul? De cele mai multe ori,mama este copleşită de treburile casei şi de serviciu,de grijile legate de copii. Cum o duc cu şcoala,cine le sunt prietenii,ce preocupări au în timpul liber?

Pentru tată,acestea sunt treburi de femeie,iar pentru mamă sunt gresutăţi în plus. Unii copii încearcă să se descurce singuri şi să-şi ajute mama,alţii devin elevi problemă,au anturaj periculos,abandonează şcoala...

Amândoi,la bine şi la greu

Cuplurile tinere au alt model de viaţă,în care tatăl este la fel de implicat în creşterea copiilor ca şi mama.

Deciziile se iau în doi,iar punerea lor în practică este egal împărţită. Familia este unită,iar copiii cresc în armonie,vegheaţi de ambii părinţi. Într-o astfel de familie,efectul modelului „democratic” este benefic:cei mici au un sprijin,sunt educaţi şi îndrumaţi astfel încât să-şi atingă idealurile.

"Vorbeşte cu tata. Nu eu hotărăsc"

Taţii care iau numai ei hotărârile legate de copii sunt puţini. Ei sunt autoritatea supremă în casă,nimic nu mişcă fără ştirea şi fără aprobarea lor.

Atât soţia,cât şi copiii i se supun,iar protestele sunt aspru pe

depsite. Ce decizii ia un astfel de tată? De cele mai multe ori,contrare cu dorinţele copiilor. De unde şi tendinţa lor de a se ascunde,de a nu comunica,de a ieşi cât mai repede de sub autoritatea paternă.

Modelul ideal

Este greu de crezut că există un model ideal al deciziilor legate de copii. Şi totuşi,psihologii cred că cele trei scenarii trebuie să se împletească.

Amândoi sau pe rând,părinţii trebuie să hotărască ce-i mai bine pentru copiii lor. Şi să se corecteze reciproc,atunci când este cazul.



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg