Cu socrii sub acelaşi acoperiş! Se poate?
Poţi convieţui paşnic cu socrii în aceeaşi casă? Iată o întrebare la care orice cuplu tânăr ar vrea să răspundă negativ. Însă de multe ori tinerii căsătoriţi nu au încotro. Câteva reguli simple pot face traiul împreună să fie fără conflicte.
Să locuieşti cu părinţii este destul de frecvent la noi. Asta pentru că,din diverse motive,nu este posibil ca tinerii să-şi construiască viaţa pe cont propriu. Oricare ar fi explicaţia,să trăieşti cu socrii nu este deloc uşor. Lipsa de intimitate,din ingerinţe în viaţa privată a „copiilor”,nu poate duce decât la tensiuni şi certuri.
În tot răul,e şi un bine
Există o serie de beneficii în a locui împreună,tineri şi părinţi. Se pot pune bani deoparte,şi cuplul aflat la început de drum îşi poate cumpăra o casă. Dacă munceşti până târziu,mama-soacră poate să preia din activităţile tale casnice,iar tata-socru te ajută reparând câte şi mai câte. De asemenea,socrii pot avea mai uşor grijă de copii,în aceeaşi casă cu voi. Este esenţial să ajungeţi însă să vă cunoaşteţi bine,pentru a putea funcţiona ca o familie. Dar cum să faci ca lucrurile să aibă şanse să meargă? Stabilind clar anumite reguli. Iată câteva variante care-ţi pot uşura viaţa!
Trasează graniţele!
Înainte de toate,vorbeşte cu partenerul tău despre viaţa în această formulă. Stabiliţi un set de reguli de respectat şi nu vă abateţi de la ele. Cine face curat,cine strânge masa,cine spală,cine calcă… Organizarea vă poate salva din multe situaţii neplăcute. Împărţiţi responsabilităţile egal,astfel încât nimeni să nu se simtă supraîncărcat. La fel de important este să vă protejaţi zona de intimitate. Este esenţial să aveţi câteva principii funcţionale care să vă ajute să coabitaţi confortabil. Aceste reguli trebuie reamintite constant,o reîmprospătare lunară a memoriei ar trebui să fie suficientă.
Fereşte-te de conflictele în familie
Când locuieşti cu părinţii,există riscul să fii considerată tot copil. Ei au tendinţa asta,lucru care nu poate decât să enerveze. De aici,se pot naşte multe discuţii. Dacă locuieşti cu socrii,retrage-te în altă cameră şi păstrează-ti cumpătul. Lasă-ţi soţul să-şi rezolve problemele,altfel devii ţinta tuturor. Până la urmă,el îşi iubeşte părinţii şi dacă-i ataci chiar şi pentru a-l proteja,vei avea de pierdut.
Oferă-ţi intimitate
Intimitatea este piatra de temelie a oricărei relaţii. Trăind cu socrii,acest lucru este mai dificil,dar nu trebuie să disperi. Chiar dacă staţi într-un apartament mic,trebuie să delimitaţi anumite spaţii. Cu cât teritoriile sunt mai clar delimitate,cu atât riscul incidentelor scade. Dormitorul vostru trebuie să devină o zonă interzisă socrilor la anumite ore.
Alege-ţi cu atenţie războaiele
Uneori,socrii vor face lucruri care nu pot fi trecute cu vederea,şi atunci nu vei avea altă soluţie decât să-ţi aperi teritoriul. Fă însă acest lucru cu diplomaţie şi politeţe. Dacă mama-soacră intră tot timpul neanunţată în dormitorul vostru,spune-i frumos să bată la uşă şi să aştepte o jumătate de minut înainte de a da buzna peste voi. Dacă socrul vorbeşte urât în faţa copiilor tăi,roagă-l să n-o mai facă. Pe de altă parte,dacă unul dintre membrii familiei lui face o remarcă negativă legată de tine,nu da importanţă şi nu te arunca la luptă. Alege doar bătăliile cu adevărat importante pentru tine.
Sfatul psihologului:Alexandru Cojocaru
Cred că perioada de locuit cu socrii trebuie să fie cât mai mică. Tinerii sunt o familie nouă,un nucleu nou,care trebuie să se organizeze şi să se conducă singur. Aşa că,atunci când se iveşte oportunitatea de a pleca şi a vă descurca pe cont propriu,merită încercat! Iar dacă aţi fost diplomaţi cu ai voştri,veţi avea şi unde să vă întoarceţi dacă prin absurd desprinderea eşuează la prima încercare.
Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,scrie pe adresa www.mediclass.ro sau sună la 0724.539.589