E gelos pe frăţiorul lui? Iată soluţii!

1 46482 original jpg jpeg

Gândul că va trebui să împartă atenţia părinţilor pune pe jar orice micuţ care se ştia preferatul familiei. Cel mai bine e să-l pregăteşti cu ceva timp înainte de a veni pe lume al doilea copil. E de preferat ca momentul ales pentru o discuţie să fie cu aproximativ două luni înainte de naştere. Dacă află prea devreme, va fi nerăbdător ca frăţiorul sau surioara lui să se nască. La fel, când i se spune prea târziu, eventual chiar atunci când noul membru al familiei vine acasă, copilul nu se poate adapta la timp pentru schimbări. Înainte de naşterea frăţiorului Sunt multe feluri în care poţi să-ţi pregăteşti copilul pentru toate modificările care pot apărea când vine bebe acasă: -Implică-l în pregătirile dinaintea naşterii, lăsându-l să aleagă numele bebeluşului, locul unde va sta pătuţul acestuia, alegând jucării noi pentru cel mai mic membru al familie

-Numeşte-l pe bebe frăţior sau surioară şi niciodată „noul copil” sau „bebeluşul mămicii

-Mergeţi de câteva ori împreună la ecografii. Aşa îl va putea vedea pe cel mic şi îi va auzi bătăile inimii

-Citeşte cât mai multe despre ponderarea conflictelor dintre copii! Vei avea nevoie de sfaturi,pentru că certurile sunt inevitabile între fraţiCum să eviţi conflictele din faşă?

Primul copil se va simţi adesea neglijat şi va riposta lovind şi certându-se mai târziu cu fratele sau sora lui. Uite ce poţi face:

-Explică-i cu răbdare că atunci când era mai mic şi el era la fel de neajutorat,iar mami şi tati erau nevoiţi să-i dea mai multă atenţie micuţului

-Asigură-l că îl iubiţi la fel de mult,dar fratele sau sora mai mică are nevoie de mai mult timp pentru îngrijire

-Adu-i aminte că atunci când bebe va creşte se vor putea juca împreună

-Învaţă-l de la început să-şi protejeze fratele sau surioara,dar ai grijă să nu-i laşi singuri împreună până nu eşti sigură că ştie cum să se joace cu bebe fără să-i facă rău

-Dacă cel mare loveşte,trebuie să intervii imediat!

-Când vezi că se poartă frumos cu fratele sau surioara lui,laudă-l şi recompensează-l cu o îmbrăţişare. Se va simţi apreciat.

-Evită să amâni la nesfârşit activităţile pe care le făceaţi împreună din cauza copilului mai mic. De asemenea,nu da vina mereu pe acesta. În loc să-i zici „Nu putem merge în parc,pentru că frăţiorul tău trebuie să doarmă!”,spune „Vom merge în parc mai târziu”,eventual după ce îşi termină temele sau după ce ia masa.

-Nu uita să-i arăţi mai des dragostea ta! Fă-ţi timp să-i citeşti la culcare sau să jucaţi ceva la sfârşit de săptămână. Aşa nu se va vedea neglijat.