Greşeli pe care părinţii ar trebui să le evite

1 68599 original jpg jpeg

Nu vrea să mănânce? Se comportă urât dacă nu-i cumperi ceea ce-şi doreşte?...Dacă îţi sunt cunoscute scenariile, este foarte probabil să ai un copil cam răsfăţat. Situaţia se poate remedia cu uşurinţă, evitând câteva dintre cele mai comune greşeli de disciplină.

E o adevărată provocare să-ţi educi copilul „ca la carte”. Ca mamă,îţi vine să laşi de la tine pentru ca micuţul să fie fericit şi mulţumit. Însă,în cazul în care-i faci pe plac tot timpul,nu faci altceva decât să-i încurajezi comportamentul şi să-i dai de înţeles că,indiferent de mofturile lui,tu vei trece cu vederea,fără a-l sancţiona.

Inconsecvenţă faţă de reguli

Înainte de a pune la punct câteva reguli de disciplină,trebuie să ţii cont de vârsta copilului tău. Până pe la 2-3 anişori,copiii înţeleg destul de bine că nu au voie să facă anumite lucruri,însă atunci când sunt răsfăţaţi,se comportă ca atare. De aceea,trebuie să-l atenţionezi de fiecare dată când e pe punctul de a face o prostioară şi să-i îndrepţi atenţia către lucrurile bune.

Reguli neclare

simeon stalpnicul png

Asigură-te că regulile impuse de tine sunt cât se poate de clare pentru cel mic şi sub nicio formă nu te abate de la ele. De asemenea,este indicat să-i oferi o perioadă de tranziţie,pentru a se acomoda cu un anumit tip de comportament. Uneori,este bine să-i explici în detaliu de ce trebuie să se comporte într-un anumit fel şi ce se întâmplă dacă adoptă o altă atitudine.

Şi pentru şcolari se aplică aceleaşi reguli,însă este de preferat să-i oferi copilului şansa de a-ţi spune varianta lui de poveste. Ascultă-l cu atenţie şi explică-i ce a făcut bine şi ce nu. Şi,ori de câte ori are un comportament excepţional,nu uita să-i spui şi lui asta. Astfel,îl vei ajuta să-şi dezvolte trăsăturile de caracter pozitive.

Cedezi cu uşurinţă

Dacă îi spui că nu are voie să se uite la televizor,aşa trebuie să rămână. Nu te lăsa înduplecată de privirea lui angelică sau de vorbele dulci pe care ţi le adresează. Cu cât cedezi mai des în faţa copilului tău,cu atât va profita mai mult de „slăbiciunea“ pe care o ai pentru el.

Aşadar,este necesar să te faci ascultată. Iar pentru asta,trebuie să acţionezi în consecinţă. I-ai spus «fără televizor»,dar nu te ascultă? Atunci ascunde telecomanda timp de o zi,pentru a-l face să realizeze că tu chiar vorbeşti serios.

Te enervezi uşor

simeon stalpnicul png

L-ai atenţionat de curând pe copilul tău că,dacă nu face un anumit lucru până când ai terminat de numărat până la 3,o să-l pedepseşti? Uneori,metoda dă rezultate,alteori nu. Totul depinde de cât de clar îţi exprimi nemulţumirile. Contactul vizual este extrem de important atunci când îi vorbeşti celui mic,la fel ca şi abordarea. Aşadar,ori de câte ori nu eşti mulţumită de comportamentul copilului tău,uită-te în ochii lui şi spune-i,clar şi răspicat,ce te deranjează.

Recompensele oferite în situaţii nepotrivite îl cuminţesc pe cel mic doar pentru o perioadă scurtă de timp. Mai mult,copilul va rămâne cu ideea că,ori de câte ori se va comporta astfel,va primi ceva în schimb. De aceea,este indicat să-i oferi cadouri doar cu anumite ocazii şi să-i spui mai des că eşti mândră de el. În felul acesta,va înţelege că nu ţi-a înşelat aşteptările. 



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg