Covrigei crocanţi - reţetă

1 64914 original jpg jpeg

Se presupune că într-o noapte, un ucenic de brutar american, neglijent, a uitat în cuptorul stins covrigii moi, care în ziua următoare au devenit crocanţi, de-a dreptul divini. Pe deasupra, a ieşit la iveală şi faptul că astfel se păstrează mult mai mult timp.

Ingrediente necesare

50 ml lapte

20 g drojdie proaspătă

1 kg făină superioară

3 linguriţe sare

250 g untură

150 g smântână

300 mk apă

Glazură de sare şi făină

3 linguri făină

3 linguri sare

6-7 linguri apă

Pregătire:circa 20 minute

Odihnire:circa 40 minute

Coacere:circa 60 – 90 minute

Mod de preparare

1.       Se dizolvă drojdia în lapte. Se cerne făina într-un bol,se omogenizează cu sarea şi se încorporează untura. Se face o adâncitură în mijloc,se toarnă smântâna,laptele cu drojdia şi apa.

2.       Se începe frământarea cu mâinile. Când se încheagă,se pune pe o planşetă şi se frământă 4-5 minute,până devine un aluat tare,care nu se mai lipeşte nici de planşeta,nici de mâini. Se pune înapoi în bol,se acoperă şi se lasă la odihnă 30 – 40 de minute.

3.       Se începe modelarea. Se taie o bucată din aluat,se întinde prin rurale într-o bagetă subţire,cu diametrul de circa 3 mm,după care se împarte în bucăţi de 35 cm lungime,cărora li se dă forma de covrig. Covrigeii se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Între timp se incinge cuptorul la 220 ° C.

4.       Se umple o tavă,care se introduce în cuptorul fierbinte şi se coc covrigeii timp de 12-15 minute. După ce s-au scos,covrigeii se stropesc cu glazură de sare şi făină (pentru care ingredientele se omogenizează,până se obţine un amestec de consistenţa smântânii) şi se mai introduc în cuptor pentru două minute.

Sfat:Covrigeii rămân mult timp crocanţi dacă se păstrează într-o pungă de pânză sau hârtie,într-un loc uscat.

Citeşte mai multe reţete de brutărie în cartea “Fii brutar la tine acasă!”de Tothne Libor Maria,de la Editura Casa.

0dca9008bb0ba4504af36895c8b037ef jpg jpeg