Când ai un risc crescut de cancer ovarian
Cancerul este o afecţiune de care suferă din ce în ce mai mulţi oameni din întreaga lume. Diagnosticată la timp şi în urma unui tratament, boala poate fi învinsă.
Deşi specialiştii nu au au reuşit să identifice cauzele care favorizează apariţia cancerului ovarian,există o serie de factori care îţi pot arăta dacă rişti să te îmbolnăveşti de această maladie.
Istoricul familiar
Femeile care au în familie unul sau mai mulţi apropiaţi care au suferit de cancer ovarian,cancer de sân sau cancer de colon au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer. Experţii au descoperit că genele specifice,cum sunt BRCA 1 şi 2 – moştenite – pot favoriza apariţia bolii.
Citeşte şi:
Cele mai bune alimente contra cancerului
Topul alimentelor care cauzează cancer
Vârsta
Femeile de peste 50 de ani au mai multe şanse să se îmbolnăvească decât cele care au sub 50 de ani. Riscul se dublează la femeile în vârstă de peste 60 de ani.
Fertilitatea şi menstruaţia
Studii recente au descoperit că femeile care nu au născut sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer ovarian,spre deosebire de cele care au copii. Acele femei care ajung la pubertate precoce (înainte de vârsta de 12 ani),nu au copii sau au născut pentru prima dată după după ce au împlinit 30 de ani şi au ajuns la menopauză după 50 de ani au o şansă mai mare de a dezvolta cancer ovarian decât altele.
Contraceptivele orale şi terapia hormonală
În timp ce femeile care utilizează contraceptive orale sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta cancer ovarian,femeile care au apelat la un tratament hormonal după menopauză riscă să de îmbolnăvească de cancer ovarian.
Obezitatea
Este un alt factor care poate declanşa apariţia cancerului ovarian. Prin urmare,ai grijă ce mănânci,fă mişcare cel puşin 30 de minute în fiecare zi şi ţine-ţi sub control greutatea.