Când se operează amigdalele?
Amigdalele produc anticorpi şi leucocite care luptă cu infecţiile, de aceea au un rol important în apărarea organismului. Există însă situaţii în care acestea pot deveni un focar de infecţie, iar singurul tratament eficient este îndepărtarea lor.
Cum se manifestă amigdalita
Inflamarea amigdalelor este frecventă,mai ales la copii. La adulţi,apare mai rar. Boala se manifestă prin dureri în gât,febră,dificultăţi de înghiţire,dureri de cap.
Pot apărea şi dureri de urechi,pete albe sau gălbui pe toată suprafaţa lor. Tratamentul prescris de medic constă în antibiotice,dacă infecţia este de natură bacteriană. Amigdalectomia,adică operaţia de extirpare a amigdalelor,este recomandată doar în anumite cazuri.
Inflamarea repetată se tratează prin operaţie
Potrivit medicului specialist ORL Andreea Negrilă,au nevoie de intervenţie chirurgicală persoanele care se confruntă cu minimum patru episoade de amigdalită acută pe an.
Şi mărirea exagerată a amigdalelor,care determină tulburări respiratorii sau de înghiţire, se rezolvă tot chirurgical. Medicii mai recomandă operaţia dacă,din cauza amigdalelor apar şi alte complicaţii,precum boli reumatice,apneea în somn,dar şi uveită cronică (inflamare a ochiului,în interior). Totodată,şi o amigdalită care persistă mai mult de şase luni se tratează chirurgical.
Mai citeşte şi:
Plante care calmează durerile în gât
Alimente care-ţi dau dureri de cap
Ce presupune operaţia?
Intervenţia se poate efectua cu anestezie locală sau generală şi este mai des întâlnită la copii şi la adolescenţi decât la adulţi. Operaţia nu este complicată şi durează între 30 şi 45 de minute,iar,de regulă,pacientul poate pleaca acasă în aceeaşi zi. Apoi,acesta are nevoie de mai multe zile de recuperare,între 7 şi 20,perioadă în care este foarte importantă odihna.
Totodată,cel aflat în convalescenţă trebuie să respecte toate indicaţiile pe care le primeşte de la medic,la externare. În această perioadă,pot apărea dureri de gât şi de urechi,care pot fi combătute cu calmante. Dacă apar sângerări,pacientul trebuie să meargă de urgenţă la control.
Sfatul specialistului
Dr. Andreea Negrilă,medic specialist ORL,Hyperclinica MedLife Titan
În primele ore după operaţie,pacientultrebuie să stea culcat pe o parte,cu capul aplecat deasupra unei tăviţe. Totodată,în primele 4-5 ore de la intervenţie bolnavul nu are voie să vorbească şi nici să înghită. Alimentaţia este interzisă în prima zi,iar în următoarele zile,pacientul trebuie să consume alimente moi,ţinute la temperatura camerei.
De asemenea,i se administrează antibiotice,calmante,vitamine,dezinfectante locale şi,uneori,anticoagulante. În următoarele două săptămâni de la operaţie,pacientul trebuie să meargă la control.