Ce este sindromul burnout şi câtă lume este afectată

1 69605 original jpg jpeg

Cu toţii auzim, din ce în ce mai des în zilele noastre, vorbindu-se despre stresul la locul de muncă, dar poate că nu toată lumea cunoaşte faptul că acesta se poate exprima chiar sub forma unei boli, respectiv sindromul burnout.

În prezent,este unanim acceptat că orice profesie poate determina apariţia acestui sindrom. „Stresul de la locul de muncă şi stresul cotidian pun o mare presiune pe oameni şi îi epuizează,ducându-i chiar în imposibilitatea de a-şi mai continua activitatea profesională sau de a avea viaţă socială”,explică dr. Laurenţiu Luca,directorul Clinicii PULS.

Factori favorizanţi

Stresul la locul de muncă poate declanşa o serie de simptome fizice şi psihice. Principalele cauze ale sindromului burnout sunt:suprasolicitarea,un volum mare sau prea mic de muncă,conflicte între colegi;frica de şomaj,legiferarea unor noi modalităţi de angajare,externalizarea unor servicii pentru minimalizarea costurilor etc. Toţi aceşti factori pot genera o predispoziţie,susţin specialiştii.

Simptomele sindromului burnout:

-depresie-scăderea interesului-lipsă de energie-anxietate-insomnie-scăderea performanţelor-izolare socială-afecţiuni gastrointestinale-cefalee-palpitaţii-scăderea libidoului

Citeşte mai multe AICI.