Cum îţi afectează viaţa sexuală sindromul ovarelor polichistice
Ai menstruaţia neregulată? La prima vedere, ea poate părea o binecuvântare. Dar acesta este unul dintre indiciile care anunţă că este posibil să suferi de sindromul ovarelor polichistice, o afecţiune care-şi pune amprenta şi asupra vieţii intime.
Sindromul ovarelor polichisticeprovoacă dezechilibru hormonal şi creşte nivelul de testosteron. De această boală suferă până la 10% din femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 44,potrivit Institutului Naţional de Sănătate.
Afecţiunea duce la modificări fizice,cum sunt creşterea în greutate şi dezvoltarea acneei,şi,în cazuri grave,la infertilitate. Dar ceea ce poate nu ştii este că acest sindrom îţi afectează şi viaţa sexuală.
Scade apetitul sexual
Aproape 60 % din femeile cu sindromul ovarelor polichistice se confruntă cu disfuncţii sexuale,potrivit unui studiu publicat în „Iranian Journal of Reproductive Medicine“. Cercetătorii au remarcat că acest sindrom şi problemele sexuale merg mână în mână. Creşterea apetitului sexual poate fi un rezultat pozitiv al administrării pilulele anticonceptionale. Şi asta pentru că pilula ajută la reglarea hormonilor şi pune capăt menstruaţiei neregulate. Numai că anticoncepţionalele pot reduce nivelul de testosteron,scăzut astfel libidoul.
Nu ai încredere în corpul tău
Nivelurile crescute de testosteron pot duce la apariţia părului pe faţă,piept,spate,acneei şi duc la creşterea în greutate. Nu e de mirare că nu mai ai încredere în forţele proprii. Un studiu publicat în revista „PNAS“ arată că femeile cu sindromul ovarelor polichistice au un risc crescut de a dezvolta depresie şi tulburări de anxietate. Dacă îţi sună familiar,mergi la un psiholog sau sexolog pentru ajutor.
Eşti stresată şi nu poţi rămâne însărcinată
Pentru cele care încearcă să aibă un copil,sexul poate fi o corvoadă,mai ales dacă fac sexcând nu sunt la ovulaţia. Şi,din moment ce această tulburare duce la dezechilibru hormonal,scad foarte mult şansele de a concepe un copil.