De ce apar şi cum se tratează pintenii osoşi

1 71449 original jpg jpeg

Ai dureri de picioare, gât sau spate? Simţi furnicături şi îţi amorţesc adesea membrele? Este posibil să suferi de pinteni osoşi – aşa-numitele ciocuri.

Când te suprasoliciţi fizic,există riscul să apară pinteni osoşi-acele ridicături dureroase la nivelul articulaţiilor picioarelor,şoldurilor,umerilor,spatelui sau mâinilor.

Numite şi osteofite,sunt de fapt ţesuturi osoase pe care corpul le creează în două conjuncturi:fie la vârstă înaintată,când cartilajele articulaţiilor se îngustează sau se deteriorează,fie în urma unui efort fizic extraordinar care provoacă presiune sau frecare la nivelul articulaţiilor. În ambele situaţii,organismul percepe nevoia de a crea ţesuturi noi.

Ce provoacă durerea?

Pe măsură ce formaţiunile osoase nou apărute se erodează sau se măresc,încep să pună presiune pe oasele din jurul lor,provocând dureri intense. Cele mai dureroase pot fi cele ivite la coloana vertebrală. Se întâmplă ca discurile dintre vertebre să se uzeze la efort susţinut sau odată cu înaintarea în vârstă şi să se ridice pinteni osoşi pe marginile articulaţiilor.

Factorii de risc

Nu doar vârstnicii sunt predispuşi la pinteni osoşi,ci şi cei care fac efort fizic peste puterile lor.

Este vorba despre persoanele plinuţe,cele care poartă mai mult timp încălţăminte strâmtă,cu toc sau care fac exerciţii prelungite,fără să le crească treptat intensitatea.

Sportivii,dansatorii se numără şi ei printre cei care ajung la medic pentru a se trata de pinteni osoşi. În toate situaţiile,se produce o tensiune la nivelul picioarelor,în special la ligamente,cu posibilitatea apariţiei pintenilor osoşi la nivelul călcâielor.

Ce tratament poţi face

În urma unei radiografii,medicul ortoped îţi poate confirma problema.Tot el îţi va recomanda tratamentul medicamentos potrivit. În general,se prescriu analgezice şi antiinflamatoare. Specialistul îţi mai poate indica radioterapia,care acţionează împotriva inflamaţiei. În funcţie de gravitate,poate fi nevoie de câteva şedinţe sau de un tratament îndelungat.

Primele măsuri pe care le poţi lua înainte de orice altceva este să te odihneşti şi să păstrezi o poziţie corectă a corpului. Tot pentru detensionare,poartă o centură sau un guler,dacă pintenul osos s-a ivit la coloană ori la gât. În cazul în care pintenii osoşi sunt provocaţi de boli ca spondiloza,este nevoie de tratament pentru eliminarea cauzei.

Când e necesară operaţia

Atunci când un pinten osos ajunge la dimensiuni mari,creşterea lui poate da dureri intense,ca urmare a tensiunii create în zonă.

Nici metodele naturiste,nici medicamentele luate o jumătate de an sau chiar un an nu mai dau roade. În această situaţie,este nevoie de intervenţie chirurgicală,prin care pintenul este extras. În timp însă,ciocul se poate forma din nou la efort,la purtarea de încălţăminte nepotrivită sau din cauza kilogramelor în plus.

Ştiai că...

...pintenii osoşi apar mai des la cei care au depăşit vârsta de 60 de ani? Se formează în special la picioare şi la coloana vertebrală.