De ce este nociv glutenul pentru creier

1 65151 original jpg jpeg

Faptul că glutenul este contraindicat în alimentaţia bebeluşului se ştie de multă vreme, dar probabil nu te aşteptai să afli că nici creierul unui adult nu este scutit de efectele nocive ale glutenului.

Aproape 20% dintre adulţi suferă de o tulburare mintală diagnosticată,depresia fiind principală problemă,urmată de anxietate şi chiar Alzheimer. Iar alimentele pe care le consumi au un rol major în nivelul de inflamare a creierului,care stă la baza tuturor problemelor cerebrale. Şi,în ciuda faptului că există multe alimente care pot cauza această problemă,fără îndoială,cel mai dăunător este glutenul.

Cum acţionează glutenul asupra creierului?

S-a dovedit că glutenul creşte nivelurile de Zonulină,factor care duce la boala celiacă. Oamenii au început să consume tot mai multe produse cu gluten,în momentul în care produsele nu au mai fost raţionalizate,ceea ce a dus la o explozie a bolilor mintale. Drept urmare,au apărut foarte multe studii care au urmărit legătura dintre proteină şi afecţiunile creierului uman.

Genele noastre trăiesc într-o lume cu totul nouă.

Grâul nu mai este ce a fost odată,iar asta nu este doar o vorbă spusă de părinţi,ci este şi concluzia oamenilor de ştiinţă. Mai mult,în lumea noastră modernă,toxică,avem foarte puţine opţiuni sănătoase,faţă de generaţiile anterioare. Frustrant este că nici măcar nu trebuie să consumi pâine în cantităţi exagerate pentru a-ţi afecta creierul. Este pur şi simplu o chestiune de interacţiune genetică a cuiva cu glutenul care determină dacă,când şi cum va declanşa o boală mintală.

Ce poţi face pentru a te proteja de efectele nocive ale glutenului?

Poţi merge la un laborator să îţi faci un test pentru anticorpi anti-gliadină,gliadina fiind parte din proteina glutenică care se găseşte  în grâu,dar şi în secară,orz şi ovăz. Asta este doar una dintre cele aproximativ 24 de componente diferite din grâu cu care organismul tău poate interacţiona negativ. Uimitor este că sunt şi proteine ​​fără gluten care pot imita efectele acestuia. 

Evită alte alimente care pot ataca creierul. Proteina din grâu nu este singurul factor nociv. În schimb,poţi avea grijă la alimentele care stimulează creierul şi să le introduci cu prioritate în alimentaţia ta. Între acestea se numără ouăle şi organele animale,precum inima,rinichii,ficatul.

Dacă încă nu eşti lămurită cum  îţi este afectat creierul,poţi apela la ajutorul unui specialist care să îţi răspundă la toate întrebările tale şi să te sfătuiască ce poţi face pe viitor pentru a evita problemele şi complicaţiile.