Dereglări hormonale care au loc în timpul menstruaţiei şi cum le ţii sub control

1 74319 original jpg jpeg

O dată pe lună, în perioada ciclului menstrual, poate apărea un dezechilibru la nivelul hormonilor reproducători. Din această cauză, multe dintre femei sunt irascibile, melancolice sau au un apetit alimentar de nestăpânit.

Pentru a-ţi ţine sub control hormonii,află care sunt cei afectaţi şi ce este de făcut.

1. Estrogenul

Estradiolul este un hormon care pregăteşte uterul pentru o sarcină. În plus,normalizează apetitul sexual şi susţine imunitatea. Cu toate acestea,îşi poate diminua funcţiile,dacă este afectat de estrogen.Ce impact are:Estrogenul transmite semnale de "creştere" către fiecare celulă a corpului,de la sâni până la oase. Dacă se găseşte într-o cantitate mare în corp,menstrele pot deveni dureroase,fertilitatea scade şi poate creşte riscul de cancer mamar. Pe de altă parte,prea puţin estrogen poate duce la apariţia osteoporozei.Cum îl ţii sub control:Dacă eşti mult prea slabă,producţia de estrogen poate creşte peste limita maximă,în timp ce celulele de grăsime pot duce la formarea unui tip de estrogen care afectează estradiolul. Soluţia este să-ţi păstrezi o greutate corporală normală şi un indice de masă corporală potrivit pentru vârsta ta.

2. Progesteronul

Progesteronul este un alt hormon feminin care joacă un rol important în conceperea unui bebeluş şi susţinerea sarcinii.

Progesteronul are un efect sedativ asupra corpului,ceea ce înseamnă că te ajută să ai un somn adânc şi odihnitor. Dacă apare o dereglare la nivelul acestui hormon,calitatea somnului este afectată şi,pe lângă acest lucru,poate favoriza retenţia de apă,apariţia flatulenţei,a senzaţiei de balonare şi a constipaţiei.

Întrucât progesteronul joacă un rol important în conceperea unui copil,este necesar ca nivelul lui să fie în limitele acceptate. Specialiştii susţin că meditaţia poate fi o soluţie când vine vorba de dereglarea cantităţii de progesteron din corp.

3. Testosteronul

Acest hormon androgen nu este esenţial doar în cazul bărbaţilor,ci şi al femeilor,întrucât susţine ovulaţia şi reglează apetitul sexual.

Când se află în corp într-o cantitate prea mare,testosteronul duce la apariţia acneei,a mătreţii şi a hirsutismului (exces de păr în locuri mai puţin normale-faţă,sâni,spate etc.)

Excesul de testosteron a fost asociat obezităţii,motiv pentru care este important să-ţi ţii sub control greutatea corporală sau să slăbeşti,dacă este necesar. În cazul în care nivelul testosteronului este scăzut,de ajutor ar putea fi consumul de alimente bogate în zinc,precum hummus.

4. Prolactina

Acest hormon este produs în creier şi rolurile lui principale sunt acelea de a susţine eliminarea ovulelor şi de a stimula producţia de lapte în cazul proaspetelor mămici.

Creşterea peste măsură a prolactinei,deşi acest lucru se întâmplă destul de rar,duce la scăderea apetitului sexual şi la suprimarea ovulaţiei. După naştere,un nivel normal al prolactinei poate grăbi procesul de ardere a grăsimilor.

Dacă nu te odihneşti în mod corespunzător,nivelurile cortizolului şi a prolactinei cresc. De aceea,este indicat să dormi în jur de 8 ore pe noapte.

5. FSH-ul

Hormonul de stimulare foliculară este un alt hormon reproducător care joacă un rol important în fecundarea unui ovul şi în susţinerea unei eventuale sarcini.

Un nivel crescut al FSH-ului poate duce la apariţia acneei,a problemelor de memorare şi a insomniei.

Evită să consumi prea mult alcool,mai ales dacă îţi doreşti să rămâi însărcionată. Mai mult de două pahare de alcool pe zi poate creşte cu mult nivelul hormonului de stimulare foliculară.