Endometrioza, o boală ascunsă

1 70496 original jpg jpeg

Deşi se ştie de această boală de mai bine de un secol, medicii nu au reuşit să afle nici până în zilele noastre care sunt cauzele apariţiei endometriozei. Şi mai trist este faptul că această afecţiune duce la infertilitate.

Numele bolii derivă de la endometru,acea mucoasă care căptuşeşte cavitatea uterină. Endometrioza reprezintă prezenţa ţesutului endometrial crescut în afara cavităţii uterine cum sunt ovarele,vezica urinară,dar şi în locuri mai puţin aşteptate:plămânii,intestinele,ţesutul miocardic,creier.

Celulele care alcătuiesc endometrul sunt eliminate,în mod firesc,la menstruaţia din fiecare lună. În cazul celulelor endometriale aflate în afara uterului,acestea rămân blocate în acelaşi loc,iar la fiecare ciclu menstrual au tendinţa să crească. Simptomele pe care femeile le pot resimţi sunt asemănătoare cu cele de la sindromul intestinului iritabil,boala inflamatorie pelvină,cancerul ovarian,cancerul de colon,apendicita.

Ştiai că?

La nivel mondial,1 din 10 femei suferă de endometrioză.

Printre cele mai cunoscute simptome sunt:

·         Dureri mari în primele zile de menstruaţie

·         Dureri în timpul contactului sexual

·         Infertilitate

·         Tulburări de urinare în timpul ciclului menstrual

·         Balonare permanentă,crampe abdominale

·         Sângerări mai puternice pe parcursul menstruaţiei

·         Menoragie (menstruaţie prelungită)

Endometrioza este una dintre principalele cauze ale infertilităţii la femeile aflate la vârsta potrivită pentru a deveni mame. Ţesutul anormal crescut în zone în care el nu ar trebui să existe împiedică fie ovulaţia,fie ca ovulul să se implanteze,fie să treacă de trompele uterine. Cea mai folosită metodă pentru a diagnostica endometrioza este laparoscopia. Această procedură medicală constă într-o mică incizie în abdomen şi,cu ajutorul laparoscopului (un instrument lung si subtire cu cameră în capăt),se examinează cavitatea pelvină. Totodată,laparoscopia este şi metoda prin care endometrioza este îndepărtată,pentru că o dată ce a fost depistată existenţa ţesutului endometrial,medicul cauterizează locul cu ajutorul laserului. Intervenţia se face sub anestezie generală. Din păcate,endometrioza este o afecţiune care nu se vindecă în totalitate şi care poate să reapară după o perioadă.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

”Durerile din timpului actului sexual,precum şi cele din timpul menstruaţiei,dar şi rezultatul analizei de sânge CA 125 în afara valorilor normale sunt semne destul de evidente pentru existenţa endometriozei. Din păcate,aceasta este una dintre cauzele infertilităţii şi de multe ori această boală este subdiagnosticată. Dacă vârsta pacientei este cea potrivită momentului de a deveni mamă,după intervenţia laparoscopică,sarcina poate să apară pe cale naturală. Dacă vârsta este mai mare de 35 de ani,după laparoscopie,recomandarea este de a începe efectuarea analizelor pentru fertilizare in vitro”. 



Recente

Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg