Herpesul şi alte boli cu transmitere sexuală se tratează în 2
Bolile ruşinoase sunt o problemă serioasă nu doar pentru unul dintre parteneri, ci pentru ambii membri ai cuplului. Oricare poate lua de la partener o boală cu transmitere sexuală, mai ales că unele nu prezintă simptome şi cei care sunt purtători nici nu ştiu că sunt bolnavi.
Chiar dacă discuţiile despre bolile cu transmitere sexuală (BTS) sunt intimidante,ele ar trebui purtate fără menajamente,pentru că,în final,amândoi trebuie să fie supuşi tratamentului. Altfel,dacă doar unul sau chiar niciunul nu urmează tratament şi nu respectă indicaţiile medicului,cum ar fi să nu facă sex în timpul unui puseu,pot pune în pericol fertilitatea,iar de sănătatea vieţii intime a cuplului nici nu mai poate fi vorba.
BTS,adesea fără simptome
Riscul de îmbolnăvire este cu atât mai mare cu cât unele afecţiuni nu prezintă simptome clare,iar infecţia contractată poate rămâne în corp toată viaţa. Un astfel de exemplu este herpesul.
Ştiai că 1 din 5 persoane cu herpes prezintă simptome,dar nu ştiu că sunt purtătoare ale virusului? În schimb,deşi 60% din cei care au herpes prezintă simptome,nu sunt conştienţi de boală,deoarece acestea sunt minore şi sunt confundate cu semnele unei infecţii urinare.
Veziculele indică prezenţa herpesului genital
În caz de herpes genital,principalul simptom care ar trebui să te trimită la medic este apariţia unor mici leziuni dureroase,pline de lichid,la nivelul organelor sexuale,cunoscute sub numele
De obicei,acestea apar la interval de timp. De exemplu,în primul an de la infectare,leziunile pot apărea de patru-cinci ori,în funcţie de fiecare în parte. În cazul unui puseu,veziculele dispar în şapte-zece zile. Este bine de ştiut că riscul de îmbolnăvire este extrem de mare când apar aceste vezicule,chiar dacă nu există penetrare.
De aceea,specialiştii te sfătuiesc ca,în situaţia în care apare un puseu,să eviţi contactul sexual. De asemenea,nu atinge leziunile şi nu uita să te speli pe mâini de fiecare dată când mergi la toaletă.
Regulile de igienă trebuie completate cu tratamentul medicamentos,care se administrează pe cale orală sau locală,cum sunt antiviralele,gen aciclovir. Acesta poate reduce riscul de recidivă a bolii cu până la 90%.
Chlamydia te poate lăsa infertilă
Infecţia cu bacteria Chlamydia Trachomatis este o altă boală cu transmitere sexuală,destul de răspândită,dar de multe ori asimptomatică. Mai precis,boala este însoţită de simptome doar în jumătate din cazuri.
Atunci când totuşi există semne,ele constau în secreţii şi sângerari vaginale anormale,dureri în zona abdomenului şi senzaţie de usturime în timpul urinării,în cazul femeilor.
Netratată,infecţia este o cauză de infertilitate. Chlamidioza se tratează cu antibiotice timp de aproximativ zece zile,tratamentul trebuind urmat de ambii parteneri. Pe perioada tratamentului,contactele sexuale trebuie evitate.
Gonoreea dă dureri în timpul sexului
Gonoreea este adesea întâlnită atunci când este diagnosticată infecţia cu Chlamydia.
În cazul femeilor,se manifestă prin secreţii vaginale purulente,însoţite de mâncărimi şi de dureri în partea de jos a abdomenului şi sângerări anormale. Uneori,actul sexual devine dureros.