Oboseala permanentă, un semn că ai probleme cu tiroida. Plus alte semne
Nu te simţi bine de ceva timp şi te întrebi dacă nu cumva tiroida ta este de vină? Doar investigaţii specifice îţi pot da răspunsul. Eu o să-ţi spun ce simptome anunţă tulburările tiroidiene. Dacă bifezi mai mult de jumătate, s-ar putea să ai dreptate.
Ai pe cineva în familie care suferă din pricina problemelor cu tiroida? E posibil să fii şi tu predispusă. Dereglărilehormonale pot apărea şi în urma sarcinei şi a naşterii,dar sunt şi alte cauze care le pot declanşa.
Când se instalează în corp,tulburările de tiroidă se manifestă prin creşteri şi scăderi bruşte în greutate,sensibilitate la frig sau bufeuri din senin,rezistenţă mai mică la efort şi alte simptome pe care le voi enumera mai jos.
Oboseală continuă
De regulă,dacă nu ai vreo infecţie în corp sau ai trecut peste o perioadă grea la muncă,oboseala cronică înseamnă aproape în toate cazurile,hipotiroidie.
Această afecţiune te împiedică să te trezeşti dimineaţa,deşi ai dormit pe timpul nopţii,şi te trage la somn toată ziua. Este vorba despre o carenţă homonalăcare are drept consecinţă încetinirea activităţii organismului.
Iţi cade parul
Semnele tulburărilor tiroidiene se văd şi la exterior,nu doar în interior. Părul devine tern,se toceşte şi cade,iar unghiile încep şi ele să fie casante.
Fie că e vorba de hipotiroidie sau hipertiroidie,aceste semne sunt comune:păr fragil şi unghii care se exfoliază uşor şi se rup. De asemenea,pot apărea riduri,iar tenul poate fi afectat de eczeme şi acnee.
Dacă observi şi o umflătură la baza gâtului,mergi la medic. Guşa este poate cel mai clar semn că ai probleme cu tiroida.
Transpiri mult
Nu faci efort solicitant,dar transpiri mult şi uşor. Şi asta se întâmplă când nu e cald afară şi în mod normal ţi-ar fi fost frig. Modificările de temperatură ale corpului sunt şi ele semne că tiroida are nevoie de ajutor.
În caz de hipertiroidită,te încălzeşti rapid,transpiri uşor,iar mâinile îţi sunt în permanenţă umede. La hipotiroidită e invers,ai extremităţile reci şi ţi-e frig mai tot timpul.
Fluctuaţii de greutate
Te îngraşi sau slăbeşti foarte uşor? Nu-i semn bun. Cel puţin nu dacă vorbim despre sănătatea tiroidei. Dacă suferi te hipotiroidie,poţi lua în scurt timp ceva kilograme bune,fără să mănânci mai mult.
Sau poţi slăbi chiar şi câteva kilograme într-o săptămână fără să ţii dietă. Acest „miracol“ se întâmplă dacă eşti suspectă de hipertiroidie şi e obligatoriu să mergi la medic pentru consult şi investigaţii amănunţite.
Ai probleme cu memoria
Când începi să nu te mai poţi concentra la ce spun ceilalţi sau la ce ai de făcut şi uiţi des lucruri importante,ia în calcul tulburăriletiroidiene.
Tulburările de tranzit
Te-ai deranjat la stomac sau,dimpotrivă,te constipi des? Posibil să fie tot din cauza hormonilor tiroidieni. Hipertiroidia acceleează tranzitul intestinal şi determină declanşarea diareei,iar hipotiroidia e de vină pentru apariţia constipaţiilor ocazionale.
Mai pot apărea balonări,senzaţie de meteorism şi gaze. Un consult de specialitate poate da un diagnostic precis.