Rinita alergică, o afecţiune din ce în ce mai răspândită
Între 10% şi 30% dintre adulţi şi până la 40% dintre copii din întreaga lume suferă de rinită alergică, potrivit Organizaţiei Mondiale de Alergie (WAO).
Printre simptomele acestei afecţiuni se numără existenţa secreţiilor nazale,apariţia strănutului supărător şi a mâncărimilor de nas,secundar expunerii la alergeni ce determină inflamaţia imunoglobulinei E-mediată,persistentă,a mucoasei nazale.
Factorii alergeni cei mai frecvenţi sunt acarienii din praful din casă,epiteliile animalelor de companie,gândacul de bucătărie,mucegaiurile,polenurile de la pomi şi gramineele.
În tratamentul rinitei alergice se utilizează mai multe clase de medicamente. De asemenea,există imunoterapia specifică prin administrarea injectabilă sau sublinguală a unui vaccin pe perioade de 3-5 ani în doze repetate de extracte alergenice.Rinita alergică este una dintre numeroasele boli alergice care,potrivit WAO,reprezintă o problemă globală de sănătate.
Astfel,în lume sunt aproximativ 300 milioane de cazuri de astm şi până în 2025 este estimată o prevalenţă a astmului de 400 milioane cazuri. În România se estimează că aproximativ 24% din populaţie suferă de rinită alergică.