Top 5 analize ginecologice importante pentru o femeie
Deşi multe femei simt o oarecare jenă atunci când este vorba despre consultul ginecologic, este bine să ştie că un simplu control de rutină poate ajuta la descoperirea în fază incipientă a unei afecţiuni ginecologice grave. Şi că, cel mai important, îţi poate salva viaţa!
Controlul ginecologic ajută la descoperirea şi diagnosticarea cancerului de col uterin. La acest capitol,Romania ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că în ţara noastră rata mortalităţii prin cancer de col uterin este de şase ori mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Un simplu control ginecologic vă permite descoperirea unor boli cu transmitere sexuală,contribuie la descoperirea si diagnosticarea unui cancer de san,previne sterilitatea. Lasă sentimentul de jenă deoparte şi fă-ţi programarea la medic chiar azi!
Top 5 analize ginecologice
Testul Babeş-Papanicolau– Acest test depistează orice modificare celulara anormala de la nivelul uterului şi detectează în acelaşi timp o eventuală prezenţă a cancerului de col uterin. Este recomandat tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală,iar recomandarea este de a-l face o dată pe an,dacă medicul nu recomandă altceva.
Examenul de secreţii vaginale– Indiferent dacă sunt supărătoare sau nu,această examinare este bine a fi făcută periodic.
Ecografia transvaginală– Chiar dacă există păreri că ecografiile sunt dăunătoare,e bine să ştiţi că aceste lucruri sunt total nefondate. Ecografia se realizează pe bază de ultrasunete,aşadar este vorba despre o procedura non-invazivă şi deloc periculoasă.
Colposcopia– Este o procedură medicală neinvazivă,prin care doctorul examinează în mod direct colul uterin,vaginul şi vulva. Se realizează cu ajutorul unui apart numit colposcop,dotat cu o cameră video şi o sursă de lumină. Diagnosticarea cu ajutorul acestui aparat este foarte exactă,putând detecta leziuni precanceroase,existenţa cancerului de col uterin,inflamaţii ale colului,existenţa negilor genitali.
Examinarea sânilor– Se recomandă ca fiecare consult ginecologic să fie însoţit de un examen al sânilor. Nu orice nodul descoeprit în cursul unui examen medical este de natură canceroasă. Deseori,este vorba despre un chist – nodul umplut cu lichid – sau de un fibroadenom – nodul format în ţesutul glandelor. După examinarea sânilor,medicul recomandă,atunci când este cazul,unele teste şi analize,care pot include biopsia sânului (prelevarea unui fragment de ţesut sau nodul pentru o examinare la microscop şi aflarea naturii celulelor – benigne sau maligne),mamografia (după împlinirea vârstei de 40 de ani) sau ecografia.
Sfatul specialistului:
Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate
Un examen ginecologic oferă pacientei date importante despre sănătatea organelor genitale şi recomand ca acesta să aibă o frecvenţă anuală. De asemenea,recomand femeilor să se prezinte la un examen ginecologic pentru oricare dintre situaţii următoare:scurgeri vaginale care provoacă disconfort (mâncărimi,arsuri sau care au un miros specific),sângerări vaginale între menstre,durere în timpul actului sexual,sângerări după instalarea menopauzei etc. În general,tot ce iese din normalul cu care o femeie este obişnuită este bine să o trimită la medic. Un examen ginecologic cuprinde examinarea sânilor,a abdomenului inferior,examen pelvian,testul Babeş-Papa Nicolau,examen de secreţii vaginale.