6 ceaiuri vindecătoare de băut iarna

1 53142 original jpg jpeg

Anotimpul rece îţi pune sănătateala încercare mai mult decât oricare alt sezon, aşa că îţi oferim câteva remedii care te vor ajuta să înfrunţi frigul fără probleme.

Eficacitatea ceaiurilor nu este un mit,şi specialiştii fitoterapeuţi recomandă la fiecare afecţiune cel puţin un tip de ceai adjuvant,cu principii active recunoscute încă din Antichitate. Este important să ştii că e bine să vorbeşti cu medicul înainte de a te trata cu anumite ceaiuri dacă eşti însărcinată,alăptezi sau iei un tratament medicamentos.  Şi dacă optezi să te vindeci doar cu ceaiuri,trebuie să aştepţi cel puţin 3-4 zile până când acţiunea lor binefăcătoare îşi va face efectul.

Cimbrul ameliorează tusea

Această iarbă aromatică pe care o găseşti mai degrabă în bucătărie este un excelent remediu pentru tuse. Două substanţe active din cimbru,thymolul şi carvacrolul,au efect antimicrobian,dezinfectant şi expectorant. Asta înseamnă că,dacă tusea este provocată de un microb,cimbrul îţi va curăţa căile respiratorii. Infuzia o prepari ca de obicei. Dacă vrei să faci sirop de cimbru,procedezi aşa:tai mărunt două legături de cimbru şi torni peste ele 1 l de apă clocotită. Laşi aşa până a doua zi,când strecori lichidul,îi adaugi 1 kg de zahăr şi-l fierbi până se leagă. Iei câte o linguriţă de sirop de 3-5 ori pe zi.

Teiul te ajută să dormi

Ceaiul de tei este cunoscut pentru proprietăţile sale de a înlătura insomnia. Aşadar,persoanele care nu pot să adoarmă repede,se trezesc în timpul nopţii şi adorm cu greu la loc pot încerca un tratament pe bază de ceai de tei,întrucât este considerat a fi un sedativ natural. Pentru prepararea ceaiului,ai nevoie de o lingură de flori de tei la 250 ml de apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat timp de 5-10 minute,după care se strecoară. Se pot consuma 1-2 căni pe zi,de preferat neîndulcite.

Rozmarinul calmează durerile de cap

Rozmarinul este o plantă cunoscută pentru proprietăţile sale terapeutice. Consumul de ceai de rozmarin contribuie la dilatarea vaselor de sânge,prevenind astfel durerile de cap cauzate de vasoconstricţie (contracţia fibrelor musculare netede din pereţii vaselor de sânge). Pentru prepararea ceaiului,foloseşte o linguriţă de rozmarin uscat la o cană de apă.

Paducelul  este un bun sedativ

Păducelul acţionează asupra sistemului nervos central. Prin acţiunea sa sedativă,atenuează nervozitatea,palpitaţiile legate de o afecţiune cardiacă şi senzaţia de „greutate” pe inimă. Pentru a avea parte de un somn reconfortant şi odihnitor,poţi încerca tinctura de păducel. O prepari din 20 g de flori şi frunze,pe care le adaugi în 100 ml de alcool de 60-70 de grade. Laşi amestecul la macerat timp de 10 zile,după care pui câte 10-15 picături în puţină apă şi bei de trei ori pe zi. Pentru combaterea insomniilor,mai poţi încerca şi un ceai din plante care au efect sedativ.

Verbina are efect antistres

Vestită de-a lungul timpului pentru nenumăratele virtuţi medicinale,verbina conţine substanţe sedative,digestive,fortifiante şi,mai ales,antinevralgice. Recomandată contra stresului şi tulburărilor gastro-intestinale,verbina are efecte excelente asupra tulburărilor de somn legate de anxietate. Bea 3 ceşti de infuzie pe zi cu înghiţituri mici,ca să obţii efectul dorit.

Valeriana,secretul somnului liniştit

Şi valeriana te ajută dacă ai probleme cu somnul. Încearcă tinctura de valeriană,pe care o prepari din 20 g de rădăcini de plantă,lăsate la macerat timp de 8 zile,în 100 ml de alcool de70 de grade. După macerare,iei câte 15-20 de picături,de trei ori pe zi. Tot din valeriană mai poţi încerca şi pulberea de rădăcină uscată. O poţi procura sub formă de capsule din magazinele cu produse naturiste. Indicat este să iei o capsulă de trei ori pe zi.