Aloe vera, planta care vindecă rănile
Regenerează pielea, reduce nivelul colesterolului şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină. Sub formă de gel, de cremă sau de unguent, aloe vera aduce zeci de beneficii sănătăţii, remediul fiind folosit de mai bine de 5.000 de ani.
Se mai numeşte „elixirul tinereţii“ sau „remediul armoniei“ şi este una dintre cele mai cunoscute plante de leac din toate timpurile. Aloe vera conţine peste 240 de substanţe active,printre acestea se regăsesc 20 din cei 22 de aminoacizi existenţi în structura corpului uman,vitamine (A,B12,C,E),minerale (calciu,potasiu,fosfor,fier,sodiu,magneziu,zinc),fitosteroli (compuşi care au acţiune antiinflamatorie),dar şi hormoni vegetali (stimulează regenerarea celulară). Datorită multiplelor efecte terapeutice,planta are grijă de sănătatea cardiovasculară,de cea a sistemului nervos şi muscular.
Ajută la regenerarea ţesuturilor
Aplicate local,sub formă de compresă cu suc sau cu gel,remediile pe bază de aloe stimulează regenerarea celulară,favorizează circulaţia sangvină din zonele cu probleme şi ajută la o mai bună cicatrizare a rănilor. Fitoterapeuţii susţin că substanţele din plantă pot pătrunde în ţesuturi,au acţiune antiinflamatoare şi antiseptică,de aceea aduc beneficii în cazul afecţiunilor care apar la nivelul pielii. Extrage gelul din plantă (alege frunzele mai lungi,mai cărnoase,de la o plantă de cel puţin 2-3 ani,spală-le bine,îndepărtează cu un cuţit ţepii din lateral,apoi taei pe lungimea frunzei şi adună cu o linguriţă gelul din interior),apoi aplică-l în strat subţire pe piele,pe zonele lezate. Urmează zilnic tratamentul,timp de cinci-şapte zile.
Reduce nivelul colesterolului „rău“
Rezultatele analizelor de sânge au arătat că ai probleme cu colesterolul? De ajutor în acest caz sunt remediile pe bază de aloe vera,recunoscute pentru proprietatea lor de a normaliza nivelul colesterolului „rău“. Compusul cunoscut sub numele de B-sisterol din plantă contribuie la prevenirea şi tratarea acestei probleme. Prepară astfel remediul:curăţă şi pisează una-două căpăţâni de usturoi,adaugă un pahar de gel de aloe extras din frunze şi lasă la macerat trei zile. Strecoară amestecul şi ia câte o linguriţă de trei ori pe zi,după mesele principale.
Tinctura de aloe,tonic pentru organism
Nu ai poftă de mâncare,te copleşeşte oboseala şi simţi că nu mai faci faţă sarcinilor de la serviciu şi celor de acasă? Un bun energizant oferit de natură este aloe vera,plantă recunoscută pentru efecte sale tonice. Obţii remediul prin combinarea a două tincturi,cea de aloe şi cea de propolis,pe care le poţi procura din magazinele naturiste. Amestecă într-o sticluţă închisă la culoare 100 ml de tinctură de aloe şi 30 ml de tinctură de propolis. Ia câte o linguriţă din preparat (amestecată cu 100 ml de apă),de trei ori pe zi,după mesele principale. Tonicul obţinut ajută la înlăturarea stării de apatie şi aduce beneficii sistemului imunitar.
Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina,Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti
Aloe este o plantă cu multiple virtuţi terapeutice,remediile fiind recomandate atât intern,cât şi extern. Intern,sucul de aloe menţine sănătatea tubului digestiv,stimulează digestia şi combate constipaţia. De asemenea,planta are acţiune depurativă,favorizând eliminarea toxinelor din organism,dar şi proprietăţi antibiotice,antivirale şi antimicotice (previn şi tratează infecţiile fungice cauzate de ciuperci). Aloe are efecte antioxidante şi antitumorale,iar la nivelul pielii menţine elasticitatea şi tinereţea tenului.
Trucul Click! pentru femei
Remediile pe bază de aloe sunt indicate şi în caz de anemie. Pentru a ţine cura,prepară un leac astfel:trece prin maşina de tocat 1,5 kg de frunze de la o plantă de 3-5 ani,adaugă 2,5 kg de miere şi 3,5 l de vin roşu. Lasă la macerat amestecul cinci zile într-un borcan de sticlă,apoi filtrează şi ia câte o lingură din preparat,de trei ori pe zi.
INFO:Femeilor însărcinate nu le sunt recomandate remediile cu aloe,deoarece pot stimula contracţiile uterului.