Ardeiul iute: cât de eficient este împotriva cancerului
E un ingredient nelipsit din bucătăriile lumii şi ocupă loc de frunte în „trusa medicală“ modernă, datorită multiplelor sale efecte benefice.
Antioxidanţii protectori
Antioxidanţii sunt zestrea cea mai de preţ a ardeilor iuţi. Pe măsură ce ardeii se coc,concentraţia acestor compuşi creşte. Activitatea antioxidantă cea mai puternică o deţine luteolina,urmat de capsaicină şi de quercitină.
Luteolina şi quercitina te apără de cancer
Luteolina şi quercitina sunt flavonoizi care fac parte din vasta familie a antioxidanţilor. Studiile arată că au efect protector împotriva maladiilor cardiovasculare şi cancerului.
Capsaicina creşte metabolismul bazal
Capsaicina e reposabilă de gustul picant al ardeiului. Prezenţa ei în organism determină o creştere a metabolismului bazal,dă senzaţia de saţietate,scâzând astfel nevoia de a mânca – ceea ce poate fi de folos persoanelor care vor să slăbească. Studii recente arată că substanţa respectivă poate preveni apariţia cancerului.
Alfa-tocofenolul previne dezvoltarea tumorilor
Anumite varietăţi de ardei sunt o sursă bună de alfa-tocofenol,un compus cu rol antioxidant care joacă un rol asemănător vitaminei E. Circa 100 g de ardei iute pot să conţină 7 mg de alfa-tocofelon – spre comparaţie,nuca,cea mai bună sursă de alfa-tocofenol,conţine 15 mg la 100 g. Studiile arată că respectivul compus joacă rol în prevenţia anumitor tipuri de cancer,al maladiilor cardiovasculare şi a maladiei Alzheimer.
Vitaminele ajută imunitatea
Ardeii iuţi furnizează următoarele vitamine:
-Vitamina B6:numită şi piridoxină,contribuie la metabolizare proteinelor şi acizilor graşi şi la sinteza neurotransmiţătorilor şi a globulelor roşii. Contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar.
-Vitamina C:e furnizată c precădere de ardeiul Chili iute şi de cel de tip jalapeño. Are rol antioxidant,protejează contra infecţiilor.