Leacuri eficiente cu castane

1 67720 original jpg jpeg

Sub formă de tincturi, extracte, decocturi sau cataplasme, remediile naturiste cu castane fac minuni pentru sănătate. Nu doar castanele comestibile pot fi utilizate în astfel de tratamente, ci şi suratele lor, sălbatice, deoarece au proprietăţi terapeutice.

Ceaiul de castane îi vine de hac tusei

Când eşti răcit,iar tusea nu-ţi dă pace,fă-ţi un ceai concentrat din castane mărunţite. Calmează căile respiratorii şi este un remediu eficient în bronşitele acute.

Mai poţi prepara o infuzie din frunze de castan,dintr-o lingură de plantă uscată şi pisată la o cană cu apă fiartă,pe care o laşi acoperită un sfert de oră.

Până când dispar simptomele bronşitei,bea în fiecare zi trei ceşti de infuzie. În caz de febră,ia câte zece picături de tinctură din scoarţă de castan,pe care o găseşti la magazinele naturiste.

Cataplasmele cu castane calmează durerile articulare

Sezonul rece bate la uşă şi,odată cu el,se intensifică şi durerile reumatice,care se agravează la frig. Cum nu mai este o problemă de care să se ocupe doar bătrânii – de reumatism suferă tot mai multe persoane,din toate categoriile de vârstă –,iată ce ai de făcut în caz că articulaţiile încep să provoace dureri.

Fierbe 20-30 de castane în trei litri de apă şi lasă apa să scadă până la jumătate. Strecoară,spală zonele dureroase din două în două zile,timp de un sfert de oră.

Mai poţi face cataplasme locale cu piure de castane. Escina din compoziţia castanelor are acţiune antiinflamatoare şi întăreşte pereţii vaselor capilare fragile. În plus,această substanţă creşte rezistenţa la presiune a vaselor de sânge.

Bine de ştiut!

Înainte să le consumi sub formă de preparate medicinale,consultă medicul fitoterapeut,pentru că în unele cazuri,de exemplu,în sarcină,castanele pot fi periculoase.

Piureul de castane,remediu pentru varice şi hemoroizi

Fierbe castane în coajă trei sferturi de oră,apoi descojeşte-le şi pisează-le. Piureul poate fi consumat în caz de hemoroizi. Este bine să consumi câte un bol de două ori pe zi. Dacă nu-ţi place gustul,adaugă miere ca să-l îndulceşti puţin. Cu creme care au în compoziţie extract din castan poţi masa zonele dureroase cu varice şi vei simţi,după doar câteva aplicări,o îmbunătăţire a circulaţiei periferice.

Cum deosebeşti castanele comestibile de cele sălbatice

Castanele comestibile au înveliş spinos şi des,care se deschide atunci când fructul este copt. Cele sălbatice nu au codiţă,sunt mai mari şi mai rotunde decât cele comestibile,iar coaja lor are spini rari şi mai mici.

Info

Castanele comestibile nu sunt indicate pentru diabetici şi obezi,deoarece au o cantitate mare de zaharuri. De asemenea,dacă iei medicamente anticoagulante,care subţiază sângele,evită piureuri de castane sau alte preparate,deoarece le pot intensifica acţiunea.

Ştiai că…

… în perioada de convalescenţă,castanele ajută corpul să se refacă mai repede?

Caseta specialistului

1fdc677d857e37647d1342ff6deca67b jpg jpeg

Dr. Ruxandra Constantina,

Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,

Telefon:0733.299.355

Castanele sălbatice şi cel comestibile,administrate sub formă de extracte din muguri,ajută la îmbunătăţirea circulaţiei venoase şi limfatice. De asemenea,princiiile active pe care le conţin au efect decongestionant şi tonifiant al pereţilor vasculari. Poţi face cure periodice de 1-2 luni,cu 10-15 picături de tinctură de castan,de 3 ori pe zi,diluate în 50 ml de apă. Remediile pe bază de frunze ori de tinctură de castan au acţiune antiinflamatoare,astringentă,antioxidantă,antiedematoasă,capilaro-protectivă.