Pătrunjelul are vitamina C din belşug

1 72273 original jpg jpeg

Folosit din abundenţă în mâncăruri, pătrunjelul are efect antioxidant, acţionând ca un tonic general. Conţine vitamina C din belşug, cu rol în întărirea imunităţii.

Îţi redă energia

Pătrunjelul conţine de 4 ori mai multă vitamina C decât portocala şi varza şi este bogat în betacaroten. În plus,conţine vitaminele B,E,K şi minerale,precum fier,potasiu,calciu,fosfor şi magneziu. Poate nu ştiai,dar pătrunjelul este mai bogat în fier decât spanacul! Poţi înlocui cafeaua de dimineaţa cu un suc din apă,lămâie şi 30-60 ml de zeamă de pătrunjel. Este un amestec vitaminizant,energizant şi remineralizant.

Curăţă sângele

Pătrunjelul are calităţi detoxifiante,depurative (curăţă sângele) şi diuretice,adică elimină apa în exces din corp. De aceea este eficient în unele boli ale ficatului,în insuficienţa biliară,e bun contra celulitei,reumatismului şi gutei. Poţi prepara un decoct din plantă,folosind 50 g la 1 litru de apă fiartă,în caz de reumatism,calculi renali,probleme la rinichi. O ceaşcă sau două pe zi sunt suficiente,în cure de 2-3 săptămâni.

Reglează menstruaţia

Planta aromatică are rol şi în reglarea ciclului menstrual,prevenind scurgerile abundente de sânge. Durerile menstruale scad în intensitate dacă mănânci 100 g de pătrrunjel zilnic,în săptămâna de dinaintea menstruaţiei.

Ştiai că...

... o cantitate de 10 g de pătrunjel crud,adică 2-3 linguri,oferă organismului până la 20% din necesarul zilnic de vitamina C? Aceeaşi cantitate echivalează cu 35% din doza de betacaroten recomadată zilnic.

...pătrunjelul stimulează pofta de mâncare şi înlătură mirosul neplăcut al respiraţiei?

Pont

Poţi avea pătrunjel proaspăt dacă îl îl ţii la frigider pe rafturile de jos,într-o pungă perforată,sau la temperatura camerei,într-un pahar cu apă.