Sarcina şi diabetul zaharat

1 73786 original jpg jpeg

Diagnosticul de diabet reprezintă un moment delicat pentru orice femeie care îşi doreşte să rămână însărcinată şi să aducă pe lume un prunc sănătos.

O gravidă cu diabet are nevoie de mult mai multă atenţie şi supraveghere medicală,fiind necesară o bună colaborare între medicul care urmăreşte sarcina şi diabetolog pentru a evita posibilele complicaţii la care este expusă viitoarea mămică,dar şi fătul.

Înainte de a planifica o sarcină,o femeie cu diabet este bine să se consulte cu medicul pentru a avea şi duce la capăt o sarcină sănătoasă. O serie de teste pot ajuta la monitorizarea diabetului,dar şi a stării de sănătate a viitoarei mămici,prevenind astfel posibilele complicaţii din timpul celor nouă luni de sarcină. Aceste teste medicale cuprind:

  • Teste de urină care poate depista eventuale complicaţii ale sistemului renal
  • Teste de sânge pentru măsurarea colesterolului şi a trigliceridelor
  • Examen oftalmologic pentru depistarea unor afecţiuni precum glaucomul,cataracta
  • Teste de sânge pentru funcţia hepatica şi renală
  • Examen pentru picior diabetic

O femeie cu diabet care tocmai a văzut cele două liniuţe pe testul de sarcină trebuie să-şi monitorizeze cu atenţie şi să controleze regulat nivelul de zahăr din sânge,dar şi să urmeze întocmai tratamentul pentru diabet. Controlul nivelului de zahăr din sânge este foarte important,deoarece multe dintre femeile diabetice nu ştiu că sunt însărcinate în primele 3-4 săptămâni,iar nivelul crescut al zahărului poate duce la apariţia unor malformaţii congenitale şi la creşterea riscului de avort spontan.

Cum afectează diabetul copilul

Copiii femeilor diabetice pot avea la naştere o greutate mai mare,peste 4,5 kg,ceea ce duce automat la operaţia de cezariană.  Dacă mama are un nivel constant mare al zahărului în sânge pe toată perioada sarcinii,copilul poate avea un nivel periculos de scăzut al glicemiei imediat după naştere. În acest caz,după monitorizarea atentă a nou-născutului,i se poate administra glucoză intravenos.

Icterul neonatal poate fi mai accentuat.

Bine de ştiut

Dacă gravida urmează un tratament medicamentos pentru controlul diabetului,i se poate recomanda înlocuirea acestuia cu insulină pe toată perioada sarcinii. Aceasta controlează mai eficient nivelul de zahăr din sânge.

Cum şi când are loc naşterea

O femeie care îşi controlează bine diabetul şi nu a avut probleme speciale pe toată perioada sarcinii poate duce copilul la termen. Dar sunt şi cazuri în care copilul a luat în greutate mult,a depăşit 4,5 kg,motiv pentru care unii medici planifică naşterea prin cezariană,la 38-39 de săptămâni. Chiar şi în timpul naşterii,controlul glicemiei este foarte important atât pentru mamă,cât şi pentru copil. Acesta este şi motivul pentru care se va administra insulină în momentul în care începe travaliul.

Diabetul gestational

Este acea formă de diabet care apare în timpul sarcinii şi care,de cele mai multe ori,dispare după momentul naşterii. Este foarte probabil ca viitoarea mămică să dezvolte această formă de diabet dacă a atins pragul de obezitate,a născut deja un copil cu o greutate mare,a dezvoltat diabet de sarcină la o sarcină anterioară,are rude de gradul 1 cu diabet sau cu istoric de sindrom de ovar olichistic. Această formă de diabet poate fi recunoscută după următoarele simptome:oboseală,uscăciunea gurii,urinări dese etc. Chiar dacă par simptome fireşti pentru o sarcină,se recomandă o vizită la medicul care urmăreşte sarcina pentru a efectua testul de toleranţă orală la glucoză,care se face între săptămânile 24-28 de sarcină. Tratat corect şi din timp,multe dintre femeile cu diabet de sarcină vor avea o sarcină ferită de probleme şi vor naşte copii sănătoşi. Nediagnosticat şi tratat la timp,diabetul gestaţional duce la afectarea fătului şi la apariţia complicaţiilor în cursul celor nouă luni de sarcină.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

O sarcină cu diabet,bine urmărită prin controale regulate şi măsurarea zilnică a glicemiei,are mari şanse de a se dezvolta ca o sarcină normală. Pierderea de sarcină este mai frecvent întâlnită în cazul pacientelor obeze şi cu vârsta mai mare de 35 de ani. Riscul de pierdere a sarcinii atinge valoarea maximă în primul trimestru şi scade pe măsură ce se apropie termenul de naştere. Unul dintre marile riscuri ale unei sarcini în care femeia suferă de diabet este apariţia malformaţiilor congenitale. Acestea pot să apară până la 4% din aceste sarcini,iar cele mai frecvente sunt malformaţiile cardiace şi ale sistemului nervos central.