Sarmalele leneşului. Reţeta rusească face furori: te scuteşte de muncă şi îţi salvează timp

1 shutterstock 1041566458 jpg jpeg

Fără îndoială, sarmalele sunt unul dintre cele mai îndrăgite preparate ale românilor. Şi nu numai ale lor, căci acest fel de mâncare este foarte răspândit în zona Balnanilor şi în Estul Europei. Aşa că ce rost are să dezbatem provenienţa lor, când ne putem bucura de tot felul de variante delicioase, cum sunt şi aceste sarmale ale leneşului, preparate în Rusia.

S-a spus de multe ori că nu avem bucătărie tradiţională românească şi că toate preparatele noastre reprezentative sunt împrumutate. Cu poziţionarea la confluenţa dintre Est şi Vest, nici nu avea cum să fie altfel, iar popoarele care au tranzitat teritoriul Românei sau care l-au stăpânit vremelnic şi-au lăsat şi amprenta culinară.

„Sarmale fac şi turcii, şi grecii, şi polonezii. Dar numai noi le facem aşa, cu afumătură de porc, în foi de varză, cu mărar şi smântână, mocnind pe foc zile întregi. Şi nici materia primă nu e aceeaşi ca la alţii“, scria Radu Anton Roman în volumul său, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti“.

Sarma vine din cuvântul turcesc sarmak, care înseamnă rulou sau pachet, o învelitoare pentru o umplutură. Există o mare varietate de sarmale în zonă, cu diverse tipuri de umplutură şi diverse forme.

Chiar şi pe teritoriul României sunt diferenţe mari aşa că întâlnim sarmale şi... sarmale. Avem sarmale de post – în foi de viţă de vie sau de varză, cu orez, ciuperci, stafide sau prune (în Bucovina), sarmale de dulce, în foi de viţă, de ştevie, de tei sau de dud, vara şi primăvara, umplute cu urdă sau cu carne de porc, vită, gâscă sau curcan, avem sarmale în foi de varză dulce, fierte în borş sau vin sec, avem sarmalele-sarmalelor cu porc sau amestec de carne (porc şi vită), cu bucăţi de afumătură şi mirodenii din belşug: crenguţe de cimbru, pălării de mărar uscat, boabe de piper şi ienibahar.

Particularitatea sarmalelor româneşti, aşa cum, de altfel, spune şi numele lor, este că sunt învelite într-o foaie (de viţă, varză, şetvie etc).

Ruşii au însă propria variantă, pentru gospodine grăbite. Sarmalele leneşului se prepară mult mai repede, dar sunt însă la fel de bune.

Iată cum se prepară sarmalele leneşului

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc
  • ½ varză mică
  • 1 ceapă
  • 1 morcov mare
  • ½ cană de orez
  • 2 ouă
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper negru

Pentru sos

  • 100 ml smântână de gătit (15 % grăsime)
  • 300 ml suc de roşii
  • sare
  • piper negru

Toci varza fideluţă, o pui în apă clocotită cu sare şi o fierbi 4-5 minute. O laşi la scurs într-o strecurătoare.

Speli orezul şi îl pui la fiert, îl fierbi pe trei sferturi, el trebuie să rămână al dente.

Cureţi ceapa şi morcovul, tai ceapa mărunt, iar morcovul îl dai prin răzătoarea mică. Le căleşti împreună în ulei, cu un praf de sare, 5-6 minute, până se înmoaie. Le laşi la răcorit.

Într-un bol adânc, pui carnea de porc, varza şi orezul bine scurse, legumele călite, ouăle şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Omogenizezi compoziţia şi, cu mâînile umezite în apă rece, formezi sarmalele, pe care le aşezi într-o tavă cu pereţi înalţi, unsă cu puţin ulei. Le dai la cuptor, la 180 °C, 20-25 de minute.

Amesteci sucul de roşii cu smântâna, asezonezi cu sare şi piper, apoi torni sosul peste sarmale. Dai din nou vasul la cuptor 20-25 de minute.

Le srrveşti calde, cu piure, decorate cu verdeaţa preferată.

FOTO Shutterstock