Scutecul - lungul drum de la frunză la celuloză

1 62688 original jpg jpeg

„Oare protejează pielea bebeluşului?“, „O fi bun şi pentru fetiţe şi pentru băieţei?“, „Nu irită oare cu pielea sensibilă?“, „La câte ore va trebui să-l schimb?“. Of, câtă bătaie de cap şi cu scutecele astea!

Dacă eşti deja mămică,ai avut cu siguranţă,cel puţin o dată,una din dilemele de mai sus. Dar oricâte întrebări şi nedumeriri ai avea în zilele noastre,vei obţine tot atâtea răspunsuri şi soluţii. Poate chiar mai multe decât te-ai aştepta.

Înfăşări fel de fel

În antichitate,pruncii nou-născuţi erau înfăşaţi cu frunze de alior (care aveau latex în compoziţia lor),cu diverse piei de animale sau frunzele unor plante. Europenii obişnuiau să folosească o tehnică răspândită încă din vechime:înfăşurau strâns fâşii de pânză sau de lână în jurul fiecărui picioruş al nou-născutului şi apoi le înfăşurau transversal în jurul corpului. Eschimoşii obişnuiau să-şi înfăşoare bebeluşii în piele de focă,în timp ce mamele din triburile de indieni americani şi din cele incaşe se foloseau de iarbă şi blană de iepure.

„Revoluţia“ din pătuţul bebeluşilor

În secolul 19 apare ceea ce s-ar putea numi strămoşul scutecului modern:o pânză de bumbac tăiată în formă de pătrat sau dreptunghi,care era împăturită şi fixată cu ace de siguranţă. Dându-şi seama de pericolul bacteriilor,în secolul următor oamenii au început să fiarbă pânzele cu care îşi înfăşau bebeluşii. Iar pentru că în timpul celui de Al Doilea Război Mondial mamele au început să meargă la lucru,au apărut primele spălătorii de scutece,care curăţau scutecele folosite şi le înapoiau mamelor atunci când acestea le solicitau.

Adevărata „revoluţie“ a scutecelor se pare că îşi are originile în Suedia în anul 1942. Peste scutecul „revoluţionar“ făcut din celuloză creponată şi nealbită,se punea un chiloţel de plastic. Era considerat un lux şi era rezervat pentru ocazii speciale,aşa cum erau excursiile sau vizitele.

Citeşte şi:

Un scutec gândit pentru bebeluşii prematuri

Cum să previi iritaţiile cauzate de scutec la bebeluşi

Fără ace de siguranţă

Câţiva ani mai târziu,peste Ocean,în Statele Unite ale Americii,Marion Donovan,casnică, a creat scutecul de unică folosinţă. Nemulţumită de scutecele din material textil pe care trebuia să le spele după fiecare utilizare,ea a realizat un scutec din pânză,băgat într-o bucată de plastic de la perdeaua de duş. Marion a înlocuit sistemul de închidere cu ace de siguranţă cu un fel de cleştişori şi închizătoare din plastic. Folosind material  absorbant de unică folosinţă,ea a creat în 1949 primul scutec modern.

Un an mai târziu apare scutecul lavabil gata împăturit,o invenţie a unui proprietar de spălătorii de scutece lavabile. Era primul scutec brevetat şi vândut la nivel naţional,la care în loc de ace de siguranţă se foloseau capse.

Pasul decisiv

Anii '60 sunt anii care au marcat trecerea de la scutecele lavabile la cele de unică folosinţă. Ele au evoluat rapid către forma pe care o regăsim şi astăzi în magazine,deşi,încet-încet,stratul celulozic începe să fie din ce în ce mai mult înlocuit. Începând cu anii 1980,datorită preocupării intense pentru protejarea mediului înconjurător au reapărut tot mai multe firme care produc scutece lavabile. În anul 2000 se deschide un magazin on-line care vinde scutece lavabile,iar în 2013 o companie americană care producea astfel de scutece a fost premiată.

Ştiai că...

... în antichitate,în zonele cu climă tropicală,copiii nu aveau scutece şi erau în general lăsaţi fără haine? Mamele anticipau momentele nevoilor fiziologice urmărind diverse semnale date de bebeluş.

... invenţia lui Marion Donovan a fost considerată prea costisitoare din punct de vedere al producţiei industriale,iar ea a fost nevoită să-şi înfiinţeze propria firmă? Câţiva ani mai târziu,afacerea ei s-a vândut cu peste 1 milion de dolari!

... au existat unele scutece lavabile care s-au vândut în anul 2004 cu preţuri între 200 şi 300 de dolari? Ele erau fabricate de designeri renumiţi în lumea modei,iar un exemplar a fost vândut la o licitaţie cu 500 de dolari.



Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg