Semne că ai intoleranţă la gluten
Sensibilitatea la gluten este o afecţiune care determină o persoană să reacţioneze după ingerarea de gluten, o proteină care se găseşte în produse pe bază de grâu. Simptomele variază mult şi pot include probleme gastro-intestinale, alături de durere, oboseală şi depresie.
Este o afecţiune destul de comună la persoanele care au probleme digestive după ce mănâncă alimente pe bază de gluten sau făină de grâu. De aceea,simptomele sunt diferite.Grâul este tipul de cereală,care se găseşte în pâine,cereale şi paste făinoase. Sursele mai puţin frecvente includ condimente,cum sunt sosurile pentru salate şi supe.Totodată,secara este o altă cereală care foloseşte glutenul ca ingredient principal. Secara este cea mai adesea găsită în cereale,bere şi pâine. Persoanele care consumă aceste tipuri de produse alimentare şi băuturi,descoperă astfel că au intoleranţă la gluten.Boala celiaca este provocată de intoleranţa la gluten. Clasificată ca o tulburare autoimună,boala celiaca provoacă leziuni la nivelul intestinului subţire. Dacă persoanele care suferă de această boală consumă gluten,ea iniţiază un răspuns imun anormal care atacă direct intestinele.În final,este diminuată capacitatea organismului de a absorbi în mod corespunzător substanţele nutritive. În plus,dacă nu este tratată,această boală poate duce la complicaţii pe termen lung. Se estimează că 1 din 100 de persoane suferă de această boală.
Iată care sunt semnele că ai intoleranţă la gluten: Diminuarea funcţiei creierului
Unul dintre simptomele cele mai surprinzătoare ale intoleranţei la gluten este diminuarea funcţiei creierului. Acesta este unul dintre cel mai enigmatic simptom,deoarece este cel care îndeplineşte cele mai multe funcţii. Cu toate acestea,este un simptom frecvent întâlnit la persoanele care suferă de intoleranţă la gluten sau de boala celiaca.
Într-un articol intitulat „Sensibilitatea la gluten ca boală neurologică”,publicat în Jurnalul de Neurologie,Neurochirurgie şi Psihiatrie,cercetătorii au descoperit o reactivitate anormală la gluten într-o clasă de anticorpi cunoscuţi sub numele de imunoglobulină. Se crede că această reacţie contribuie la diminuarea funcţiei creierului.
Creşterea în greutate nejustificată
Adăugarea de kilograme este un simptom des întâlnit la persoanele care suferă de intoleranţă la gluten. În general,creşterea în greutate apare atunci când suferi de intoleranţă din două motive:sindrom de malabsorbţie intestinală şi permeabilitate,fiind două efecte secundare ale intoleranţei la gluten şi inflamaţia sistemică,care este declanşată de gluten. Persoanele care renunţă la alimentele care conţin gluten,o să revină la numărul de kilograme pe care le aveau.
Probleme dentare
Într-un studiu s-a descoperit o legătură între intoleranţa la gluten şi stomatita aftoasă,o afecţiune asociată adesea cu ulcerul de la nivelul gurii şi aftele. Mai mult decât atât,datorită malabsorbţiei,persoanele cu o sensibilitate la gluten,au frecvent un nivel foarte scăzut de calciu,o substanţă foarte importantă pentru menţinerea dinţilor sănătoşi.
Probleme ale pielii
Proprietăţile de malabsorţie ale glutenului afectează diferite părţi ale corpului,inclusiv pielea,care este cel mai mare organ al omului. În plus,glutenul este asociat cu acneea,psoriazisul,eczema,dar şi cu dermatita herpetiformă. Simptomele cutanate ale intoleranţei la gluten includ senzaţie de arsură,roşeaţă,erupţii cutanate şi vezicule.
Oboseală şi epuizare
Acest semn este similar cu primul,cel în care funcţia creierului este dimunuată şi în care mecanismele exacte sunt un mister. Cercetătorii au analizat legătura dintre oboseală,epuizare şi intoleranţa la gluten. Cu toate acestea,oamenii de ştiinţă cred că intoleranţa la gluten este o paralelă la oboseală prin inflamaţia şi alocarea rezervelor de energie ale organismului.