Simptomele confuze care anunţă cancerul. Un simplu control de rutină îţi poate salva viaţa

2 shutterstock 1371548546 jpg jpeg

Obişnuim să mergem la doctor când ne confruntăm cu o problemă de sănătate care nu dispare de la sine. Însă unele simptome banale, cum ar fi durerea în gât, poate să fie semn că maladia pune cucerire pe sănătatea ta.

De ce sunt importante prevenţia şi detectarea cât mai timpurie a simptomelor unei boli? Pentru că poate fi vorba despre nemilosul cancer, care dacă este depistat la timp, poate fi tratat, ţinut sub control.

Ia în serios toate schimbările care au legătură cu starea generală de sănătate şi fă o vizită mdicului de familie, imediat ce ai posibilitatea. Unele simptome pot fi comune cu cele ale răcelilor, ale carenţelor de vitamine şi minerale sau infecţiilor respiratorii. Asta ne face să credem că siropurile de tuse, paracetamolul şi suplimentele cu vitamina C sunt tot ce avem nevoie să ne vindecăm.

Uneori, însă, o durere în gât şi dificultatea de a înghiţi, manifestări ignorate adesea, pot apărea din cauza cancerului pulmonar. Iată care sunt principalele semne timpurii ale celor mai frecvente tipuri de cancer!

Scădere bruscă în greutate

În cazul în care observi cum se topesc kilogramele, deşi nu ai făcut modificări în alimentaţie, acesta este un semn precoce al cancerului de colon, care afectează apetitul şi capacitatea organismului de a elimina toxinele.

 

Febră

Infecţiile frecvente reprezintă simptome ale leucemiei, care arată că sângele începe să producă un număr anormal de globule albe, aşa încât organismul nu mai poate lupta eficient împotriva infecţiilor. În plus, leucemia prezintă simptome similare răcelilor, cum ar fi febra persistentă.

 

Dureri

Deşi durerile pot avea multiple cauze, durerile de cap care persistă pot fi un semn timpuriu al cancerului cerebral, în timp ce durerile de spate pot semnala cancer ovarian sau rectal.

 

Tuse seacă

Mai multe tipuri de cancer, între care leucemia şi cancerul pulmonar, au ca simptome tusea persistentă sau bronşita. În cazul în care tusea nu cedează şi este însoţită şi de durere în piept, consultă de urgenţă un medic specialist.

 

Epuizare

Dacă te simţi mereu obosită, însă această stare nu trece orice ai face şi oricât te-ai odihni, cel mai bine este să consulţi un medic. Stările de oboseală pot avea mai multe cauze, iar cel mai bine este să le identifici.

 

Dificultate la înghiţire

Acesta este un simptom comun asociat cancerului cervical sau unul dintre semnele timpurii ale cancerului pulmonar.

 

Ganglioni limfatici inflamaţi

Modificarea ganglionilor limfatici indică schimbări ale sistemului limfatic, inclusiv un posibil simptom al cancerului. Apariţia ganglionilor în zona axilei poate indica adesea un cancer de sân, în timp ce nodulii din zona gâtului pot fi semne ale leucemiei.

 

Senzaţie de mâncărime la nivelul sânilor

În zilele de dinainte, dar şi în timpul menstruaţiei, durerile resimţite la nivelul sânilor sunt absolut normale, pentru că aceştia sunt mai sensibili în această perioadă. De asemenea, senzaţia de mâncărime este şi ea firească. Totuşi, dacă aceste simptome persistă după menstruaţie, este necesar consultul unui medic specialist, mai ales dacă pe pielea din jurul sânilor apar pete albăstrui sau celulită. Medicii susţin că pacientele diagnosticate cu cancer de sân au simţit dureri în partea superioară a spatelui, între omoplaţi, înainte ca alte simptome specifice să se manifeste. Este foarte important de ştiut că anumite tumori canceroase se dezvoltă adesea în adâncul ţesutului mamar, astfel că pot provoca dureri la nivelul coloanei vertebrale sau al coastelor.

 

Vănâtăi

Acest simptom poate indica o activitate anormală a celulelor roşii din sânge, adică unul dintre simptomele leucemiei. Apariţia vânătăilor în locuri ciudate (pe degete, pe palme) sau petele roşii pe faţă sau gât sunt semne care nu trebuie ignorate.

 

Prezenţa sângelui în scaun

Unul dintre simptomele timpurii ale cancerului de colon este prezenţa sângelui în scaun. Adresează-te de urgenţă medicului dacă observi această problemă.Totodată, constipaţia, diareea frecventă şi sângele în urină sunt alte posibile simptome ale prezenţei cancerului, mai ales când urinarea este dureroasă.

FOTO Shutterstock