Picături de apă rece

În zilele friguroase ale iernii ai o secreţie mai apoasă a nasului? Nu te îngrijora! Este un simplu reflex al mucoasei când dă de aerul rece. Dacă zilele sunt şi uscate, nu doar reci, nasul simte nevoia să-şi sporească umiditatea. Astfel, membrana mucoasei este stimulată mai mult ca de obicei pentru a produce mai mult fluid. În plus, aerul cald care vine din plămâni se răceşte brusc în timp ce este expirat pe nas, ceea ce produce condens. Aşa apar picături de apă rece în nas.

Ce să faci? Cumpără-ţi şerveţele!

Obstrucţii în nări

Dacă, după două, trei pahare de vin simţi că ceva îţi obstrucţionează nasul, înseamnă că, cel mai probabil, mucoasa ta nazală este hiperactivă din cauza sulfiţilor, prezenţi în vinul din comerţ. Diagnosticul poate fi fie polipi fie alergie.

Ce să faci? Mergi la ORL pentru un consult.

Roua dimineţii

Un nas ud dimineaţa, când te trezeşti, este rezultatul unui dezechilibru al sistemului nervos autonom, cel ce reglează procese precum respiraţia, temperatura corpului, bătăile inimii sau tensiunea arterială. Acest sistem nervos are două componente: simpatic şi parasimpatic. În timpul nopţii, sistemul nervos parasimpatic preia conducerea şi produce congestie nazală. Dimineaţa, sistemul simpatic intră în acţiune şi desfundă nasul. Dar, la unii oameni, această desfundare produce scurgeri pe căile nazale.

Ce să faci? Nimic! Totul revine la normal după 10 minute.

Râuri, râuri

Când îţi curge nasul în continuu, cu o secreţie apoasă, de parcă râuri ar trece prin nări, iar, în plus te mai şi dor nasul şi ochii, ba şi strănuţi, înseamnă că ai alergie respiratorie. Cauzele principale sunt febra fânului, plantele erbacee sau acarienii cuibăriţi în lenjeria de pat, inclusiv în perne şi în pilote.

Ce să faci? Mergi la docor pentru a stabili cauzele exacte ale alergiei, iar apoi evită-le.

Când secreţia e solidă

În mod normal, organismul uman elimină mucusul nu prin nări, ci pe gât în jos. De altfel, înghiţirea mucoasei se produce involuntar, iar, de obicei, nu suntem conştienţi de acest lucru. La unii oameni, însă, se produce prea multă mucoasă. Pentru a o elimina, trebuie să îşi sufle nasul cu putere. Mai mult, ei au sentimentul că îşi petrec toată ziua înghiţind ceea ce nu elimină. Pe lângă faptul că acest lucru este neplăcul, sugerează şi faptul că există o inflamaţie la nivelul gâtului. Aceasta poate cauza tuse sau schimbarea vocii.

Ce să faci? Consultă un specialist ORL.

Desigur, există şi alte cauze frecvente, cum ar fi răceala banală (infecţiile respiratorii virale) sau gripa şi sinuzita (inflamaţia sau infecţia sinusurilor). Introducerea unor obiecte în interiorul nasului poate produce, de asemenea, curgerea nasului.