Pentru că este permanentă, sterilizarea feminină, cunoscută şi sub numele de ligatura trompelor, trebuie făcută cu discernământ. Este indicat ca femeia să se gândească foarte bine la ce implică această intervenţie şi să nu o facă de tânără.

„Singura indicaţie pentru efectuarea unei proceduri de sterilizare chirurgicală este dorinţa pacientei şi alegerea acesteia după o consiliere fermă şi o informare corectă despre alternative şi riscuri‟, menţionează dr. Dan Florin Străjean, medic medic primar obstetrică–ginecologie.

În lume, sterilizarea chirurgicală este aleasă ca metodă de contracepţie de mai mult de 220 de milioane de cupluri.

Ce implică intervenţia

Realizată adesea prin laparoscopie, sterilizarea feminină presupune blocarea sau legarea trompelor uterine. Fecundarea devine imposibilă, pentru că, în urma obturării trompelor uterine, se împiedică venirea în contact a spermatozoizilor cu ovulul. Intervenţia are o eficienţă de aproape 100%. Această manevră poate fi realizată şi după naşterea normală sau în timpul operaţiei cezariene. Este bine de ştiut că sterilizarea chirurgicală nu influenţează nici viaţa sexuală şi nici activitatea hormonală a femeii. Unele studii au arătat faptul că secundar ligaturii tubare scade riscul de cancer ovarian şi, în unele cazuri, poate ameliora tulburările menstruaţiei.