În cât timp se digeră mâncarea. Tabel cu digestia alimentelor
Suntem ceea ce mâncăm. Probabil că ai auzit asta de multe ori şi ştii că timpul de digestie depinde de tipul de mâncare consumat, dar şi de alţi factori, precum metabolismul, vârstă şi chiar genul. Iată în cât timp se digeră mâncarea.
Există câteva alimente care se digeră extrem de repede, astfel că ţi-e foame imediat după ce ai mâncat, dar altele care rămân o perioadă mai îndelungată în corp.
În cât timp se digeră mâncarea - digestia rapidă
În general, organismul digeră alimentele în decurs de 24 până la 72 de ore. După ce ajunge în stomac, mâncarea se amestecă cu acidul gastric. Urmează apoi intestinul subţire, unde resturile alimentare sunt expuse sucurilor digestive, bila şi enzimele din pancreas şi ficat. În medie, mâncarea trece de la stomac şi intestinul subţire în intestinul gros în 6-8 ore.
Dacă alegi alimente cu o digestie rapidă, probabil că îţi va fi foame mai des. Aceste alimente îţi dau un boost de energie, dar pe termen scurt. Altfel spus, acestea ridică nivelul glucozei din sânge. Sună bine, însă organismul este invadat de gluoză care, nefolosită, se transformă în grăsime.
În cât timp se digeră mâncarea - alimentele ce oferă energie
Pe de altă parte, alimentele care se digeră mai greu îţi oferă un nivel echilibrat de energie. Dar, dacă alegi să consumi doar astfel de produse, sistemul digestiv va lucra la capacitate maximă mereu, iar tu vei resimţi asta.
Iată o listă cu câteva dintre cele mai consumate alimente şi timpul lor de digerare:
Importanţa unei diete echilibrate
Este important să ai o dietă echilibrată, alernând alimentele care se digeră mai uşor, cu cele care îţi ţin de foame, la aceeaşi masă. Specialiştii recomandă ca acest lucru să se întâmple în timpul prânzului, atunci când sistemul digestiv este cel mai activ. Micul dejun şi cina trebuie să fie compuse din alimente uşor de digerat.
V-ar putea interesa şi: Dieta daneză
Sursă: brightside.me