Flori de câmp. Top 5 cele mai frumoase: de la sânziene la cicoare
Îţi place şi ţie să culegi flori de câmp, cu care să-ţi decorezi casa sau să împleteşti coroniţe? Odată cu venirea verii, te poţi bucura în voie de sânziene, margarete, cicoare, floarea-miresei - şi multe alte plante care înmiresmează câmpurile şi poienile. Iată un top cu cele mai frumoase flori de câmp.
1. Cele mai frumoase flori de câmp - Sânzienele aduc bunăstare
De Sânziene, româncele obişnuiesc să împletească coroniţe din aceste flori de câmp galbene. Acestea se purtau pe cap sau se ţineau la ferestre, ca să apere de rele şi să aducă bunăstare. Planta se folosea şi la colorarea ţesăturilor. Infuzia e bună pentru circulaţie şi are, se spune, efect afrodiziac.
2. Ruscuţa, asemănătoare cu macul
Poartă numele ştiinţific de Adonis aestivalis – iar popular i se spune Ruscuţă sau Cocoşel-de-câmp. Pătează cu roşu-cărămiziu lanurile de cereale şi este adesea confundată cu macul. Ruscuţa de vară este foarte toxică: înghiţită în stare proaspătă, provoacă o diaree puternică şi colici severe. Surata ei, Ruscuţa de primăvară (Adonis vernalis) este folosită în laboratoarele de specialitate pentru obţinerea unor preparate cu acţiune diuretică şi calmantă.
3. Cele mai frumoase flori de câmp: Cicoarea, ruptă din cer
Culoarea ei de un albastru deschis te încarcă pozitiv pentru întreaga zi. Înlocuieşte cu brio cafeaua. În vechime, cicoarea (Cichorium intybus) era considerată un antidot în caz de otrăvire. Iarna, femeile din Moldova puneau cicoarea în scăldători, împreună cu iarba-mare şi fierea-pământului, ca să-i protejeze pe cei mici de răceli şi crampe.
4. Floarea miresei, semnul purităţii
De pe lista cu cele mai frumoase flori de câmp nu poate să lipsească Gipsăriţa, Floarea miresei sau Gypsophila paniculata. Arată ca o rochie dantelată, îmbogăţită cu o multitudine de inflorescenţe albe. Este preferată de mii de femei, datorită culorii sale albe semn al purităţii (există şi specia cu floricele roz). Are efect diuretic, depurativ (elimină toxinele), cicatrizant şi expectorant.
5. Cele mai frumoase flori de câmp - Margareta, planta sacră
I se mai spune şi ochiul-boului sau romaniţă-mare. Chrysanthemum leucanthemum se deschide când răsare soarele şi îşi închide petalele la asfinţit. Pentru nordici este o plantă sacră, căci aparţinea zeiţei primăverii, Ostara. Semnifică puritatea şi este adeseori asociată cu sufletul inocent al copiilor. Are efecte diuretice, cicatrizante, antiinflamatoare.
Sursa foto: casa-gradina.ro