Trăieşti mai mult prin respectarea acestei reguli legate de somn. Care este intervalul orar optim pentru a adormi

1 shutterstock 1844720152 jpg jpeg

Afecţiuni cardiace reprezintă cauza principală de deces la nivel mondial, după cum indică Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cercetări recente au scos la iveală faptul că un anumit obicei legat de perioada de odihnă zilnică poate să crească longevitatea.

Speranţa de viaţă în România a atins 72,5 ani în cazul bărbaţilor şi 79,6 ani în cel al femeilor. Românii trăiesc mai mult în prezent decât în urmă cu 14-15 ani, dar încă mai caută o reţetă pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. O modalitate de a creşte longevitatea ar putea fi evitarea principalelor boli care duc la deces, cum sunt bolile de inimă. Există câteva modalităţi de a reduce riscul de a suferi de afecţiuni cardiace. Pe lângă o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice regulate, şansele unui stil de viaţă sănătos cresc odată cu grija pentru perioada de odihnă necesară zilnic.

Cei ce adorm după miezul nopţii au un risc mai mare de a deveni cardiaci

Oamenii de ştiinţă au monitorizat peste 3.000 de participanţi care au dezvoltat un anumit tip de boală cardiacă. Printre bolile cardiovasculare pe care le-au avut unii participanţi s-au numărat: atacul de cord, insuficienţa cardiacă, boala cardiacă ischemică cronică, accidentul vascular cerebral, atacul ischemic tranzitoriu.

Incidenţa a fost mai mare la cei care au preferat să adoarmă la miezul nopţii sau mai târziu. La aceştia s-a observat un risc cu 25% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. „Rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii pot perturba ceasul biologic, cu consecinţe negative asupra sănătăţii cardiovasculare‟, a declarat autorul studiului, medicul David Plans.

Secretul evitării bolilor de inimă: mersul la culcare la aceeaşi oră

Cercetările arată că, atâta timp cât nu depăşeşti ora potrivită la care să te aşezi în pat pentru somn, nu sunt motive de îngrijorare. Ei au găsit un interval optim pentru a începe să te odihneşti, mai precis între orele 22.00 şi 23.00, deci nici prea devreme, nici prea târziu.

Studiul lor, publicat în „European Heart Journal - Digital Health‟, a analizat datele a peste 88.000 de participanţi britanici. Vârsta medie a acestora a fost 61 de ani, iar majoritatea a fost alcătuită din femei. S-au colectat date despre timpul de somn şi de trezire, cu ajutorul unui aparat numit accelerometru pe care participanţii l-au purtat la încheietura mâinii.

Citeşte şi:

Mănâncă asta de 4 ori pe săptămână şi-ţi vei reduce riscul de atac de cord!

Motivele pentru care femeile sunt mai longevive. Ce greşeli scurtează viaţa reprezentanţilor sexului tare

Medicul David Plans, autorul studiului, a subliniat că riscul mai mare de apariţie a bolilor cardiace legate de a dormi mai târziu s-ar putea datora probabilităţii mai scăzute de a vedea lumina dimineţii: „Deşi constatările nu arată cauzalitatea, timpul de somn a apărut ca un potenţial factor de risc cardiac, independent de alţi factori de risc şi de caracteristicile somnului. Dacă descoperirile noastre sunt confirmate în alte studii, timpul de somn şi igiena somnului ar putea deveni o recomandare de sănătate publică cu costuri reduse pentru reducerea riscului de boli de inimă‟.

FOTO: Shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg