Speranţa de viaţă în România a atins 72,5 ani în cazul bărbaţilor şi 79,6 ani în cel al femeilor. Românii trăiesc mai mult în prezent decât în urmă cu 14-15 ani, dar încă mai caută o reţetă pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. O modalitate de a creşte longevitatea ar putea fi evitarea principalelor boli care duc la deces, cum sunt bolile de inimă. Există câteva modalităţi de a reduce riscul de a suferi de afecţiuni cardiace. Pe lângă o dietă sănătoasă şi exerciţii fizice regulate, şansele unui stil de viaţă sănătos cresc odată cu grija pentru perioada de odihnă necesară zilnic.

Cei ce adorm după miezul nopţii au un risc mai mare de a deveni cardiaci

Oamenii de ştiinţă au monitorizat peste 3.000 de participanţi care au dezvoltat un anumit tip de boală cardiacă. Printre bolile cardiovasculare pe care le-au avut unii participanţi s-au numărat: atacul de cord, insuficienţa cardiacă, boala cardiacă ischemică cronică, accidentul vascular cerebral, atacul ischemic tranzitoriu.

Incidenţa a fost mai mare la cei care au preferat să adoarmă la miezul nopţii sau mai târziu. La aceştia s-a observat un risc cu 25% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare. „Rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii pot perturba ceasul biologic, cu consecinţe negative asupra sănătăţii cardiovasculare‟, a declarat autorul studiului, medicul David Plans.

Secretul evitării bolilor de inimă: mersul la culcare la aceeaşi oră