Aceste animale te dau gata cu ochii lor

1 71552 original jpg jpeg

Credeai că doar bufniţele au o privire pătrunzătoare? Ei bine, există şi alte animale sălbatice care se pot lăuda că sunt ochioase şi că au o acuitate vizuală impresionantă.

Bufniţa,adaptată pentru vederea nocturnă

Această pasăre misterioasă,cu aer înţelept,are ochi enormi,reprezentând până la 5% din suprafaţa corpului său. Globii oculari aproape că se ating în interiorul cutiei craniene. Sunt complet imobili şi,de fapt,au forma unor tuburi. Vederea binoculară (un obiect este perceput de ambii ochi,simultan) îi permite acestei păsări să se concentreze asupra prăzii şi îi accentuează percepţia în profunzime. Cum este vânător de noapte,ochii ei sunt adaptaţi pentru vederea nocturnă. Retina îi este dotată cu o mulţime de receptori sensibili la lumină – mai puţin la culoare. Pe întuneric,vede de 100 de ori mai bine ca un om! Nu este oarbă în timpul zilei,aşa cum se crede,dimpotrivă. Este dotată cu trei pleoape – una superioară,folosită când clipeşte,una inferioară,care se închide când doarme,şi una pe diagonală,transparentă,cu rol de curăţare şi protecţie a suprafeţei ochiului.

Şopârla gecko bate departe – şi în culori!

Şopârla satanică gecko cu coada-frunză (Uroplatus phantasticus) are ochii cu adevărat impresionanţi. Sunt lipsiţi de pleoape,fi ind acoperiţi doar cu un înveliş transparent. Pupilele sunt verticale şi au o serie de „găurele“ care se lărgesc pe timp de noapte,permiţând reptilei să capteze cât mai multă lumină. Retina are,din abundenţă,receptori sensibili la lumină. Din acest motiv,şopârla poate detecta,pe întuneric,chiar cele mai mici obiecte – şi le vede în culori. Acuitatea ei vizuală este de 350 de ori mai mare ca la oameni!

Peştele cu patru ochi,ager şi în aer,şi în apă

Cu siguranţă că ai auzit versurile acestea simpatice şi zefl emitoare:„Într-o apă adâncă/ Patru ochi luceşte/ Ce să fi e oare?/ Poate două peşte.“ Ei bine,un soi de peşte cu patru ochi chiar există,în Mexic,în America Centrală,precum şi în anumite zone din America de Sud. Măsoară până la 32 de centimetri şi trăieşte în cursurile cu apă dulce. În ciuda numelui său,Anableps anableps are de fapt doar doi ochi,fiecare din ei fi ind despărţit în două de o fâşie de ţesut. La rândul lor,jumătăţile sunt dotate cu o pupilă proprie. Această trăsătură bizară îi permite peştelui cu patru ochi să vadă perfect atât la suprafaţa apei,cât şi sub linia ei,pentru a depista rapid hrana şi duşmanii. Partea superioară a ochiului este adaptată la vederea în aer,în timp ce jumătatea de jos este adaptată la vederea subacvatică.

Tarsierul are globii oculari cât farfuriile

Este un animal mic,nocturn,de dimensiunile unei veveriţe,care trăieşte în pădurile tropicale din sud-estul Asiei. Reprezintă singura primată din lume care are comportament de prădător,hrănindu-se cu şopârle şi insecte. Micuţul cu privire inocentă e capabil să prindă păsările din zbor,ca să le mănânce! Ochii săi sunt trăsătura cea mai remarcabilă.

da670efb2e2a86fd3bdbe874933127bf jpg jpeg

Raportat la dimensiunea corpului,tarsierul are cei mai mari ochi – dacă luăm în considerare totalitatea mamiferelor. Gândeşte-te că dacă ochii tăi ar fi la fel de mari precum cei ai tarsierului ar avea dimensiunea unui grepfrut. Globii oculari ai simpaticului animăluţ sunt fixaţi în craniu şi nu se pot roti. Pentru a compensa acest minus,tarsierul are gâtul foarte fl exibil,iar capul său poate efectua rotaţii până la 180 de grade,la fel ca o bufniţă,pentru a vedea dacă în preajma lui sunt alţi prădători sau o hrană gustoasă.