Aşa dezveţi câinele să facă pozne!

1 55522 original jpg jpeg

Patrupedul tău îţi dă bătăi de cap? Noi te ajutăm cu câteva sfaturi utile, pe care le poţi pune în practică oricând, în funcţie de boacănele pe care le face.

Cum îl împiedici să-şi facă nevoile în casă

Câinele ar trebui,în primul rând,să fie dresat să-şi facă nevoile afară. La maximum jumătate de oră după ce mănâncă sau doarme,ieşi cu el afară şi aşteaptă. Imediat după ce s-a uşurat,laudă-l şi dă-i o mică recompensă (bucăţele de carne de pui fierte sau bobiţe uscate).

Ai grijă ca atunci când îl lauzi să-l şi mângâi,dar urmăreşte-i comportamentul. Ca să obţină recompensa,unii câini îşi vor face nevoile doar pe jumătate. Vor exista însă şi excepţii când nu se va putea controla. Dacă vezi că este agitat,ca şi când ar vrea să se uşureze,bate scurt din palme pentru a-i distrage atenţia şi spune-i pe un ton calm,dar ferm:„Nu!“. Dacă reuşeşte să se abţină în timp util,laudă-l şi du-l afară cât mai curând.

Ce faci când îţi roade pantofii

Te întorci acasă,după o zi de muncă,şi-ţi găseşti companionul mestecând de zor la un papuc sau,şi mai rău,la unul dintre pantofii preferaţi... Înainte de toate,trebuie să înţelegi de ce face acest lucru,şi nu,nu este vorba de „rea voinţă“,pentru că animalele nu au cunoştinţă de astfel de compor­tamente.

Poate fi vorba despre:anxietatea de separare şi plictiseală,mai ales dacă îl laşi mult timp singur;anticipare-simte că vii acasă şi se apucă de ros înainte să intri pe stradă sau în bloc;nevoia de atenţie,cu orice preţ.

Păstrează-ţi calmul. Nu încerca să-i iei obiectul şi nici nu-l îndepărta pe el. În schimb,corectează-l uşor,atingându-i zgarda,pentru a-l distrage. Ulterior,oferă-i un înlocuitor,pe care să-l mestece în voie şi în condiţii de siguranţă. Mai poţi apela la anumite substanţe (nontoxice),cum ar fi boiaua,piperul sau ceva amar,cu care să impregnezi obiectele pe care le roade de obicei.

Dezobişnuieşte-l să doarmă în pat cu tine

Pe lângă faptul că între proprietar şi câine ar trebui să fie o linie de demarcaţie clară,mai există şi aspectul igienic de care ar trebui să ţii cont. Când se urcă în pat,aduce cu sine murdărie,bacterii şi alte „substanţe“ luate de pe afară,deci ar trebui să ai grijă. Mai există şi problema somnului,luată ca atare.

Nici dacă ai vrea,nu o să poţi să-ţi sincronizezi ciclurile de somn cu cele ale câinelui tău,iar pe lângă asta,sforăitul şi agitaţia lui te vor împiedica să ai un somn liniştit. Cumpără-i un coş special,suficient de mare,pe care să-l ţii lângă pat,până când se obişnuieşte să doarmă în el. Dacă sare lângă tine,smuceşte-i un pic lesa şi spune-i:„Jos!“. Odată ajuns pe podea,laudă-l. Repetă exerciţiul de câte ori este nevoie şi nu-ţi pierde răbdarea.

Câteva reguli simple:

• Nu încerca să-ţi dresezi câinele prin durere (bătăi sau ciupituri),pentru că-l vei traumatiza. Acest lucru îl poate transforma într-un câine timid sau,dimpotrivă,agresiv (chiar şi cu tine).

• Când nu te mai ascultă,schimbă tonul vocii (dar asta nu înseamnă să ţipi la el).

• Învaţă-l comenzi de bază şi laudă-l de fiecare dată când este ascultător.