Balena albastră – un mamifer gigant despre care ştim puţine lucruri
Balenele, mamifere marine care fac parte din ordinul cetaceelor, numără în prezent 84 de specii. Cercetătorii susţin că ele au apărut pe Terra acum aproximativ 50 de milioane ani. Iată câteva informaţii fascinante despre balena albastră.
Strămoşii balenelor erau animale de uscat care s-au adaptat treptat la mediul marin pierzându-şi treptat picioarele posterioare iar,în locul celor anterioare,dezvoltând o pereche de înotătoare. Sunt animale blânde,inteligente,care se hrănesc cu microorganismele din ocean.În prezent,în lume trăiesc 84 specii de balene,dintre care cea mai cunoscută este balena albastră. Ea este considerată o specie periclitată şi,conform Legii Speciilor Ameninţate,este protejată prin convenţii internaţionale.
Balena albastră, o creatură blândă şi inteligentă
Mamifer marin de dimensiuni uriaşe,cu o lungime de peste 30 m şi cu o masă corporală de peste 170 tone, balena albastră este cel mai mare animal cunoscut că ar fi existat vreodată.Lung şi zvelt,corpul ei poate avea tente diferite de gri-albăstrui pe partea dorsală. În ciuda greutăţii lor impresionante,balenele albastre pot atinge viteze de 50 km/h pe distanţe scurte,de regulă când interacţionează cu alte balene. 20 km/h este o viteză de deplasare aproape obişnuită,însă când se hrănesc,aceasta scade până la 5 km/h.
Nu mănâncă mult
Deşi ar putea părea greu de crezut, balenele nu consumă foarte multă hrană. Şi asta mulţumită perfectei forme hidrodinamice a corpului,menită să economisească energia. Balenele au dezvoltat în cursul evoluţiei lor nişte formaţiuni numite fanoane ce se termină prin nişte prelungiri în formă de perie şi funcţionează ca o sită. Astfel,din tonele de apă ce intră şi ies din gura acestui mamifer,el reţine doar micile organisme şi planctonul.
Balena albastră dă naştere unui pui mare cât un hipopotam
Odată la 2-3 ani,la începutul iernii,după o perioadă de gestaţie de 10–12 luni, balena albastră dă viaţă unui pui pe care îl hrăneşte cu lapte. În timpul naşterii,femela mamă este înconjurată de câteva surate,care ajută noul născut să se menţină la suprafaţă pentru a respira. În prima lui zi,puiul cântăreşte până la 2.700 kg-cât un hipopotam matur-,are aproximativ 7 m lungime şi bea 380-570 litri de lapte foarte gras pe zi. Puii de balenă albastră cresc rapid în greutate,cu până la 90 kg pe zi. După şase-şapte luni,când deja şi-a dublat lungimea,puiul este înţărcat.
Ştiai că…limba unei balene albastre cântăreşte circa 2,7 tone şi,când gura este deschisă la maximum,poate ţine până la 90 tone de apă şi hrană?