Ce boli pot transmite animalele de casă

1 47368 original jpg jpeg

Dacă ai un animal de companie sau intenţionezi să-ţi iei unul, este bine să ştii ce boli poate transmite.

Animalele de companie sunt drăgălaşe,iar pentru copii reprezintă o experienţă din care învaţă multe. Acest lucru nu exclude măsurile speciale pe care trebuie să le iei,deoarece câinii şi pisicile pot transmite o serie de infecţii.

Boala zgârieturii de pisică

O persoană muşcată sau zgâriată de pisică poate fi infectată cu bacteria Bartonella henselae. Simptomele sunt inflamarea şi întărirea nodulilor limfatici,febră,dureri de cap şi oboseală,care trec de obicei fără tratament. Dacă infecţia este gravă,medicul poate recomanda tratament cu antibiotice.

Salmoneloza

Ţestoasele şi micile rozătoare cum sunt hamsterii,transmit bacteria numită Salmonella prin excremente. Dacă intri în contact cu acvariul,terariul sau cu excrementele unui animal bolnav,te poţi infecta. Simptomele salmonelozei sunt dureri abdominale,diaree,vomă şi febră. La copiii mici pot apărea complicaţii,precum meningita sau septicemia.

Toxoplasmoza

Este o boală cauzată de viermele intestinal Tossoplasma gondii,care trăieşte în intestinul pisicilor. Se transmite prin fecalele infestate. La persoanele cu o stare bună de sănătate,infecţia nu produce simptome,dar pot apărea stări de oboseală,dureri musculare,febră,dureri de gât şi urticarie sau inflamarea nodulilor limfatici. La femeile însărcinate,toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii,naştere prematură şi boli grave la nou-născuţi.

Pecinginea

Este o infecţie a pielii cauzată de mai multe tipuri de ciuperci care se găsesc în sol sau pe pielea animalelor. Zona afectată este rotundă,uscată,solzoasă,cu marginile roşii. Dacă este afectată pielea capului,pot apărea pe cap zone fără păr. Boala se tratează cu antifungice sub formă de creme sau cu medicamente administrate pe cale orală.

Psitacoza

Mai este numită şi febra papagalului. Oamenii se pot îmbolnăvi de psitacoză dacă intră în contact cu excrementele păsărilor infectate sau cu praful care se adună în colivii. Simptomele pot fi tuse,febră mare şi dureri de cap. Boala se tratează cu antibiotice.

Cum să îngrijeşti animalele de companie

Trebuie să ştii că un animal bine îngrijit şi sănătos nu transmite boli. Pentru ca întreaga familie să fie în siguranţă,iată câteva lucruri pe care să le faci:

* spală-te pe mâini după ce cureţi litiera sau colivia;* deparazitează şi vaccinează animalul regulat,foloseşte produse împotriva puricilor şi a căpuşelor,care pot transmite diverse boli;* adresează-te medicului veterinar la orice semn de boală.



Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg