Ce boli pot transmite animalele de casă
Dacă ai un animal de companie sau intenţionezi să-ţi iei unul, este bine să ştii ce boli poate transmite.
Animalele de companie sunt drăgălaşe,iar pentru copii reprezintă o experienţă din care învaţă multe. Acest lucru nu exclude măsurile speciale pe care trebuie să le iei,deoarece câinii şi pisicile pot transmite o serie de infecţii.
Boala zgârieturii de pisică
O persoană muşcată sau zgâriată de pisică poate fi infectată cu bacteria Bartonella henselae. Simptomele sunt inflamarea şi întărirea nodulilor limfatici,febră,dureri de cap şi oboseală,care trec de obicei fără tratament. Dacă infecţia este gravă,medicul poate recomanda tratament cu antibiotice.
Salmoneloza
Ţestoasele şi micile rozătoare cum sunt hamsterii,transmit bacteria numită Salmonella prin excremente. Dacă intri în contact cu acvariul,terariul sau cu excrementele unui animal bolnav,te poţi infecta. Simptomele salmonelozei sunt dureri abdominale,diaree,vomă şi febră. La copiii mici pot apărea complicaţii,precum meningita sau septicemia.
Toxoplasmoza
Este o boală cauzată de viermele intestinal Tossoplasma gondii,care trăieşte în intestinul pisicilor. Se transmite prin fecalele infestate. La persoanele cu o stare bună de sănătate,infecţia nu produce simptome,dar pot apărea stări de oboseală,dureri musculare,febră,dureri de gât şi urticarie sau inflamarea nodulilor limfatici. La femeile însărcinate,toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii,naştere prematură şi boli grave la nou-născuţi.
Pecinginea
Este o infecţie a pielii cauzată de mai multe tipuri de ciuperci care se găsesc în sol sau pe pielea animalelor. Zona afectată este rotundă,uscată,solzoasă,cu marginile roşii. Dacă este afectată pielea capului,pot apărea pe cap zone fără păr. Boala se tratează cu antifungice sub formă de creme sau cu medicamente administrate pe cale orală.
Psitacoza
Mai este numită şi febra papagalului. Oamenii se pot îmbolnăvi de psitacoză dacă intră în contact cu excrementele păsărilor infectate sau cu praful care se adună în colivii. Simptomele pot fi tuse,febră mare şi dureri de cap. Boala se tratează cu antibiotice.
Cum să îngrijeşti animalele de companie
Trebuie să ştii că un animal bine îngrijit şi sănătos nu transmite boli. Pentru ca întreaga familie să fie în siguranţă,iată câteva lucruri pe care să le faci:
* spală-te pe mâini după ce cureţi litiera sau colivia;* deparazitează şi vaccinează animalul regulat,foloseşte produse împotriva puricilor şi a căpuşelor,care pot transmite diverse boli;* adresează-te medicului veterinar la orice semn de boală.