Floarea anului 2016: Ciuboţica-cucului

1 71231 original jpg jpeg

O admiri când îţi faci drum prin zonele de deal sau de munte şi te plimbi prin poieni în zilele însorite. Ciuboţica-cucului sau Primula veris, căci despre ea este vorba, iese în evidenţă prin florile de un galben aprins, parfumate.

Poate că este ea micuţă,întrucât nu creşte mai înaltă de 20-30 de centimetri,dar coloritul şi florile dispuse în formă de buchet,în vârful tulpinii,o fac vizibilă pe ciuboţica-cucului mai ales în luna aprilie,când înfloreşte în mod obişnuit. Tot în perioada lui Prier se culeg florilevarietăţii de ciuboţica-cucului numită Primula veris. Se usucă şi se pun spre păstrare,fiind bune sub formă de ceai în boli respiratorii,de inimă şi reumatismale.

Îi place umbra

6b613fc4214e3149892b52bda73b32d4 jpg jpeg

În ceea ce priveşte specia decorativă Primula acaulis,te poţi bucura de inflorescenţa ei până la trei săptămâni. Îi prelungeşti perioada de înflorire dacă o uzi mai rar,doar când pământul s-a uscat,şi dacă n-o aşezi în locuri expuse la diferenţele de temperatură,călduroase sau însorite întreaga zi. Îi prinde bine să stea într-o zonă umbroasă şi să-i fie îndepărtate frunzele îngălbenite sau uscate.

Info

Ciuboţica-cucului (Primula veris) a fost desemnată floarea anului 2016 de fundaţia germană Loki Schmidt,cu sediul în Hamburg.

Ştiai că…

…familia Primulaceae însumează circa 400 de specii care înfloresc pe tot parcursul primăverii?

Are nevoie de un sol bine drenat

Dacă ai posibilitatea,după ce se trec florile,mută ciuboţica-cucului din ghiveciîn grădină,într-un colţ aflat în penumbră. Tipul de sol cel mai potrivit este cel cu frunze,care nu reţine apă,nicidecum cel nisipos sau argilos. În anul următor,va înflori din nou şi vei putea separa tufele între ele,pentru a le răspândi în curte.