Învăţaţi să acordaţi primul ajutor animalelor
Nu doar oamenilor li se pot întâmpla accidente. Şi animalele se rănesc, se intoxică sau au febră.
Până să-l duceţi la un medic veterinar,trebuie să cunoaşteţi câteva proceduri de acordare a primului ajutor. Dacă ştiţi cum să-i opriţi sângerarea,cum să-l faceţi să respire în cazul unui stop cardio-respirator sau ce să-i daţi dacă a înghiţit substanţe toxice,atunci îi puteţi salva viaţa.
În cazul în care animalul are febră,peste 40 de grade,este bine să folosiţi un prosop ud sau o pungă cu gheaţă la nivelul capului,astfel îi veţi mai reduce congestia cerebrală.
În cazul traumatismelor cu hemoragii evidente,se comprimă zona de unde curge sânge cu un bandaj steril,sau se plasează un garou deasupra leziunii şi se desface la fiecare 15 minute (se va evita în acest fel pierderea excesivă de sânge,dar va mai trece prin vasele de sânge nelezate destul cât să oxigeneze ţesuturile mai jos de leziune).
În cazul stopului cardio-respirator apăsaţi cu frecvenţă de 30-40 de ori pe minut înapoia coatelor,realizând astfel contracţii cardiace ce vor mai împinge ceva sânge în circulaţie. După fiecare 4-5 apăsări,insuflaţi pe la nivelul botului volumul de aer pe care puteţi să-l expiraţi în cazul câinilor mari. La cei mici sau la pisici doar o parte din acest volum va trebui insuflat.
În cazul fracturilor,evitaţi efortul,imobilizaţi zona cu atele şi bandaj steril (pentru fracturile membrelor),iar pe timpul transportului,tot corpul trebuie susţinut în poziţie orizontală,fără ca vreo extremitate să fie pendulantă (evitând astfel agravarea leziunilor de la nivelul coloanei vertebrale sau provocarea de dureri inutile).
Nu-i daţi lapte dacă s-a intoxicat
În cazul intoxicaţiilor pe cale digestivă,nu daţi lapte,ouă sau alte leacuri băbeşti. Se poate încerca provocarea vomei prin administrarea de apă călduţă cu sare,dar atenţie!!!
Trebuie avut grijă să nu se aspire în plămâni,iar dacă toxicul este unul caustic se vor provoca mai multe leziuni prin vomă.
De aceea se recomandă asistenţă medicală rapidă şi,dacă se poate,duceţi o mostră din toxicul respectiv împreună,eventual,cu eticheta produsului,pentru a se identifica antidotul sau tratamentul de făcut.
Dacă toxicul care este în cauză îşi realizează acţiunea prin contact sau se produce o reacţie alergică la o anumită substanţă care a venit în contact cu pielea,se recomandă spălarea întregului corp cu săpun sau şampon obişnuit,dacă nu aveţi unul special de animale,la îndemână.