Păunul, o pasăre nobilă

1 46257 original jpg jpeg

Păunii sunt aristocraţii înaripatelor. Au penaj strălucitor şi păşesc maiestuos. Doar glasul lor nu încântă. Iată ce e bine să ştii despre aceste "podoabe" de grădină.

Păunul alb este o specie de o frumuseţe deosebită,care mai trăieşte doar în India. Păunii albi sunt rezultatul unor mutaţii genetice ale celor albaştri,originari din această zonă.

Păunii nu sunt monogami. Ei preferă să aibă un întreg harem de femele. Fiecare păuniţă îşi răsplăteşte partenerul cu patru-cinci ouă.

Masculii sunt mai „coloraţi“ decât femelele,acestea fiind înzestrate cu un penaj în care predomină culoarea brun-deschis.

În trecut,romanii creşteau păunii pentru carne,aceasta fiind considerată o delicatesă. În zilele noastre,păunii sunt crescuţi mai ales ca păsări ornamentale.

Masculii îşi deschid coada în formă de evantai în ritualul împerecherii,pentru a le impresiona pe păuniţe. Se pare că şi în lumea păsărilor contează aspectul fizic.

Păunii sălbatici pornesc în căutarea hranei dimineaţa devreme şi seara în timpul amurgului. Ei mănâncă,printre altele,pui de şerpi. Sunt foarte preţuiţi în India deoarece îi scapă pe localnici de cobrele tinere.

Penele cozii pe care păunii şi-o deschid în evantai reprezintă mai mult de 60 la sută din lungimea totală a păsării.

Se crede că femelele-păun îşi aleg partenerii în funcţie de culoarea,mărimea şi calitatea penelor din coadă. Unii cercetători sunt de părere că femelele nu sunt impresionate de bogăţia cozii,ci de cât de strident ţipă masculii în timp ce le fac curte.

Deşi din ce în ce mai mulţi oameni îşi doresc un păun ca pasăre de curte,prezenţa lor poate fi deranjantă,deoarece masculii au un ţipăt isteric,foarte puternic. Pe lângă ei,cocoşii sunt mici copii. Cei care cresc păuni şi vecinii lor trebuie să aibă nervii tari.