Pisica învaţă aceste 5 lucruri. Iată ce trebuie să faci
Chiar dacă nu comunică pe limba oamenilor, pisica învaţă din experienţă. Dacă experienţele anterioare le motivează şi le fac să se simtă iubite, ele vor încerca să repete gesturile care au adus mulţumire pe chipul stăpânilor.
Mulţi cred că pisicile nu învaţă nimic. Ei bine,greşesc! Ele ştiu cine le răsfaţă şi miaună diafan ca să impresioneze,reţin locul în care ţii mâncarea sau mingiuţele de joacă,te aşteaptă la uşă când simt că te întorci acasă şi multe altele. Iată cele mai simple lucruri pe care le pot învăţa.
1. Pisica învaţă să-şi recunoască numele
Când te joci cu pisica,încearcă să-i spui pe nume. Dacă răspunde,oferă-i o mică atenţie sau ceva de mâncare,astfel încât pisica învaţă că a procedat corect.
Încearcă să-i rosteşti numele pe acelaşi ton,ca să-l poată recunoaşte,şi foloseşte-l mai ales când îi dai să mănânce.
Acest lucru este valabil şi dacă locuieşti la casă. Poţi lăsa pisica să se joace prin curte sau prin grădină,iar când îi pui mâncare,cheam-o pe nume.
2. Să folosească litiera
De obicei, pisica învaţă repede să folosească litiera. Pisicile sunt „programate genetic” să-şi ascundă excrementele şi să păstreze curate zonele în care trăiesc.
Puii sunt mai greu de deprins cu utilizarea lădiţei cu nisip,dar,cu puţină răbdare,în maximum două săptămâni lucrurile vor intra pe făgaşul normal.
Îţi poţi învăţa pisica să-şi facă nevoile la lădiţă dacă o dai cu nasul de propriile excremente şi apoi o duci la nisip.
3. Pisica învaţă să meargă în lesă
Credeai că accesoriile de tipul hamului sunt doar pentru căţei? Ei bine,te-ai înşelat. Mai nou,şi pisica învaţă să meargă în lesă.
Aşa ai mai puţine şanse s-o pierzi în locurile publice şi-i dictezi tu locurile prin care se poate juca.
Prima dată reglează-i hamul astfel încât să nu fie deranjant şi lasă‑l timp de o oră,apoi zilele următoare măreşte intervalul de timp.
Când s-a obişnuit cu hamul,leagă-l cu lesa. Începe apoi să tragi de lesă astfel încât să realizeze ce comenzi îi vei da.
4. Să folosească vasul de toaletă
Ce-ai zice să înlocuieşti litiera pisicii cu o... toaletă? Chiar se poate! Te-ar scuti de efort şi este mai convenabil decât să dai banii pe nisip.
Numai că este nevoie de exerciţiu ca animăluţul să se obişnuiască şi ai grijă să dezinfectezi toaleta.
Pentru început,îi pui lădiţa în faţa toaletei,până când pisica învaţă s-o găsească acolo.
Apoi o înalţi tot mai mult până ajungi la nivelul toaletei şi pui litiera pe vasul de toaletă.
În ultimă fază,faci o gaură în lădiţa de pe capac,pe care o măreşti până renunţi cu totul la lădiţă sau fixezi un lighean în interiorul vasului.
Mai este şi varianta în care pui o sită mare în interior,cu nisip,ca apoi să renunţi la nisip şi la sită.
5. Pisica învaţă să facă baie
Deşi pisica este un animal curat,pentru că are grijă să nu se murdărească,ea are nevoie de baie,mai ales când se plimbă în afara casei.
Chiar dacă nu-i place apa,trebuie să-i faci cunoştinţă cu ea încă din primele zile. Nu arunca pisica direct în ligheanul cu apă sau sub duş,deoarece se va speria.
Pentru început,umezeşte-i blăniţa cu un prosop ud şi reia procesul a doua zi,dar de data asta fii mai „generoasă” cu apa.
Apoi scufund-o în apă,dar ai grijă să‑i ţii capul la suprafaţă şi să-i vorbeşti pe un ton calm.
Cât timp îi dedici
Pisica este un animăluţ foarte jucăuş şi simte când este iubită. Tocmai de aceea,în funcţie de cum te porţi cu ea, pisica învaţă să facă lucruri amuzante şi utile pentru sănătatea lor.
Pentru aceasta,este necesar ca în fiecare zi să stai cel puţin 10 minute cu pisica ta,s-o răsfeţi şi să te joci cu ea.