Plante periculoase pentru animalele de casă

1 47625 original jpg jpeg

Unele plante de apartament sau de grădină, oricât de frumoase ar fi, pot deveni un pericol pentru animalele de companie sau pentru copii.

Ştim că pisicile şi câinii sunt,în general,mari amatori de carne,dar uneori preferă o masă alcătuită din „verdeţuri”:pisicile,pentru a elimina mai uşor ghemotoacele de blană,iar câinii pentru a-şi uşura digestia.

De aceea,trebuie să ai mare grijă ca animalele de companie să nu se apropie sau să nu mănânce anumite plante. Simpla atingere poate provoca reacţii alergice,iar consumarea lor poate fi uneori mortală.

Anthuriumul

Frunzele,tulpina şi frumoasa floare ca de ceară sunt foarte periculoase. Ingerarea lor provoacă arsuri şi dureri la nivelul gurii şi al gâtului sau probleme digestive.

Filodendronul

Alături de colocasia şi de caladium,ingerarea frunzelor sau a tulpinii de filodendron poate produce iritaţii ale gurii,stare de vomă,diaree sau erupţii pe piele.

Asparagusul

Pare absolut inofensiv,dar consumarea fructelor (bobiţe asemănătoare mazării) sau a rădăcinilor provoacă vomă,diaree,dureri abdominale sau probleme renale.

Azaleea

Frunzele de azalee au nişte perişori care irită pielea. Consumul frunzelor produce intoxicaţii grave,iritaţii ale stomacului,dureri abdominale,convulsii sau chiar comă.

Leandrul

Este una dintre cele mai toxice plante. Conţinutul ridicat de alcaloizi din sevă face ca ingerarea unei singure frunze să fie mortală,deoarece substanţa duce la oprirea inimii. Plumeria,thevetia şi dipladenia pot produce aceleaşi reacţii.

Cum să eviţi accidentele

Plasează ghivecele cu astfel de plante în locuri la care animalele nu au acces. Plantele mari,ale căror ghivece nu pot fi suspendate,ar fi bine să fie ţinute într-o încăpere în care animăluţele nu intră.

Dacă patrupedele ronţăie plantele de plictiseală,acordă-le mai multă atenţie,ia-le mai multe jucării sau,de ce nu,un partener de joacă. Plantează iarbă sau orz într-o jardinieră şi aşaz-o într-un loc accesibil.

Sfat

În cazul în care ai observat că animăluţul a înghiţit părţi ale unei plante toxice,du-l imediat la veterinar.

Sfatul biologului

Transplantarea se face de obicei primăvara sau toamna,adică la intrarea sau la ieşirea din perioada de creştere. Cu toate acestea,dacă planta necesită transplantare urgentă,o poţi face în orice moment al anului.

Realizată în condiţii bune,ea nu îi va afecta semnificativ dezvoltarea. Scoate planta cu grijă,ca să nu deranjezi rădăcinile.

Nu folosi ghivece mult mai mari decât balotul de pământ,pentru că planta preferă vasele mai strâmte. Substratul de cultură trebuie sa fie foarte permeabil şi să nu se îmbibe de apă,aşa că un pământ universal pentru plante este suficient.