Ursul polar, regele gheţarilor

1 46834 original jpg jpeg

Blana îi este albă ca gheţurile pe care trăieşte, iar talia lui îl desemnează ca fiind cel mai impunător mamifer de pe Terra. Ce alte calităţi îl îndreptăţesc pe ursul polar să primească titlul de „regele pustiurilor îngheţate”?

Pe aceeaşi temă:

7 lucruri pe care nu le ştiai despre elefanţi

Cele mai mari mamifere de pe Glob

Adoră frigul

Ursul polar trăieşte în zonele cele mai reci ale planetei,acolo unde temperaturile scad sub -30 grade Celsius iarna şi abia ajung la 0 grade Celsius pe timpul verii.

La naştere,puiuţul nu cântăreşte mai mult de 700 g. Cu toate acestea,la maturitate,o femelă ajunge la 300 kg,iar masculul poate să aibă chiar şi o greutate dublă în comparaţie cu aceasta. Ursul polar poate atinge o înălţime de până la 3,5 m,ridicat pe membrele posterioare.

Femelele hibernează când au pui

Majoritatea urşilor polari sunt activi tot timpul anului,construind adăposturi temporare în zăpadă pentru perioadele cele mai reci ale anului.

Femelele,care devin gestante în perioada de împerechere dintre aprilie si iunie,hibernează în bârloguri adânci şi largi săpate în zăpadă,adesea pe un versant abrupt,la o distanţă de până la 10 km de coastă.

Ursoaicele îi ţin la adăpost pe cei mici,de regulă doi pui,până când aceştia împlinesc doi ani. Solitari din fire,masculii cutreieră distanţe mari de teren îngheţat,ajungând să parcurgă zilnic în medie cam 40 km.

Înoată distanţe mari fără să obosească

În ciuda corpului său masiv,ursul polar este un foarte bun înotător. Labele sale sunt mari,puternice şi puţin palmate,contribuind astfel la abilităţile lui de „sportiv de performanţă”.

Poate înota aproape 100 km fără odihnă,cu o viteză de 10 km pe oră. Deşi nu-şi poate ţine respiraţia mai mult de două minute,ursul polar îşi poate „închide” nările atunci când este sub apă.

Blana groasă îl apără de frig

Adevărat „stăpân al gheţarilor”,el are corpul adaptat temperaturilor extrem de scăzute. Cel mai important este stratul de grăsime de sub blană,care poate ajunge până la 10 cm.

Ca un gigantic panou solar,pielea ursului polar este neagră tocmai pentru a atrage asupra sa razele soarelui. Blana lui este groasă şi-l izolează de frigul de afară,astfel că se „răcoreşte” înotând prin apa rece.

Are calităţi de vânător

Specialiştii cred că este cel mai feroce carnivor dintre toate speciile de urşi,dar şi cel mai perseverent şi răbdător. Ursul polar are gusturi rafinate,astfel că preferă carnea de focă şi cea mai eficientă metodă de vânătoare este cea la copcă.

El are simţul mirosului foarte dezvoltat,detectând prada la o distanţă de peste 30 km sau din vizuina sa,sub o pătură de zăpadă de un metru adâncime.

De asemenea,ursul polar este recunoscut şi ca un redutabil „mâncăcios”,deoarece iarna consumă o cantitate foarte mare de hrană,care depăşeşte uneori chiar şi de trei ori greutatea propriului corp.