Aşa alegi blatul de bucătărie!
Indiferent dacă vrei să-ţi renovezi bucătăria de la zero sau doar s-o înnoieşti cu mici schimbări, un blat va face diferenţa dintre o bucătărie bună şi una cu adevărat practică, în care te simţi bine atunci când găteşti sau când iei masa cu cei dragi.
Alege un material inovator
Dacă eşti în căutarea unui blat care să răspundă noilor tendinţe în designul interior,încearcă să investeşti într-unul din corian,un material compozit,realizat din aluminiu,răşini acrilice şi minerale naturale. Este folosit de tot mai mulţi designeri şi arhitecţi,mulţumită flexibilităţii şi durabilităţii lui,precum şi a rezistenţei la pete,la temperaturi ridicate şi la umezeală.
Dovadă stă faptul că faţada unei clădiri întregi,Hotelul Seeko din Bordeaux,Franţa,a fost făcută din corian. Acest material se găseşte într-o gamă variată de culori,potrivite multor stiluri de decorare. Un alt atu de care poţi profita este că se poate confecţiona o suprafaţă continuă,care să cuprindă blatul şi chiuveta. Singurul dezavantaj? Preţul destul de ridicat.
Spune-mi ce bucătărie îţi doreşti...
...ca să-ţi spun ce blat s-ar potrivi. Este important să ţii cont de mărimea încăperii şi de stilul în care este amenajată bucătăria. De exemplu,pentru o încăpere mică este ideal un blat din inox,care reflectă lumina.
Pentru o bucătărie în stil rustic,ia în considerare un blat din plăci ceramice sau din lemn,un material natural al cărui atu este că se înfrumuseţează pe măsură ce se învecheşte,dar numai dacă-l întreţii bine. Îţi doreşti o bucătărie elegantă? Optează pentru granit sau marmură! Iar dacă visezi la un spaţiu modern,alege un blat din materiale compozite,cum sunt cuarţul sau corianul.
Avantaje şi dezavantaje
Inoxul nu se deteriorează în timp din cauza ruginei,a umidităţii sau a expunerii la temperaturi ridicate. De asemenea,se curăţă rapid şi prinde din nou strălucire odată ce este şters cu o cârpă înmuiată în oţet.Cuarţul sau corianul sunt rezistente la şocuri termice,la umiditate,nu se pătează,nu se zgârie,dar preţul lor este destul de ridicat.
Lemnul are o durabilitate mare. Pentru a rezista,trebuie tratat cu lac incolor,aplicat în trei straturi şi cu ulei de in,de două ori,la un interval de o zi. Eventualele pete şi zgârieturi se repară prin şmirgheluire şi tratare cu ulei.
Granitul şi marmura sunt rezistente la temperaturi mari,aspectuoase,dar şi costisitoare. În plus,se pătează destul de uşor,deoarece sunt poroase.
Plăcile ceramice sunt accesibile ca preţ şi se găsesc într-o multitudine de culori şi modele,putând fi asortate cu acelea care îmbracă pereţii din jurul blatului. Din păcate,sunt greu de întreţinut,pentru că se zgârie,se pot fisura sau sparge,iar rosturile se pătează în timp scurt.
Plăcile laminate sunt uşor de întreţinut,ieftine,se pot procura cu uşurinţă şi n-au nevoie de tratare cu lacuri sau uleiuri. E bine de ştiut că nu rezistă la contactul cu vase care au o temperatură mai mare de 180°C. Pe termen lung,şi ele se pot păta,mătui sau zgâria.
Bancul de probe
Din nicio bucătărie modernă n-ar trebui să lipsească hota. Pe lângă funcţionalitatea ei,este importantă puterea de absorbţie,silenţiozitatea şi tipul de filtre cu care este dotată. Puterea de absorbţie optimă o calculezi înmulţind cu zece volumul bucătăriei.