PRACTIC Secretele preparării ceaiului

1 46634 original jpg jpeg

Nu cred că există o băutură mai veche şi mai populară decât ceaiul. L-au băut stră străbunicii noştri şi-l beau încă preşedinţi, regi, staruri de cinema, oameni obişnuiţi, tineri şi bătrâni. Are zeci de arome, dar şi efecte binefăcătoare. Însă puţini ştiu să-l prepare ca la carte.

Vine în vizită prietena ta cea mai bună, care nu bea cafea. Sau bunica ta, căreia îi place foarte mult ceaiul. Ori poate chiar tu eşti un fan, dacă se poate spune aşa, al acestei băuturi banale. După ce-l prepari, aşezi ceşcuţele pe o tavă, cu şerveţele, linguriţe şi miere. Bunica sau prietena ta duce la gură cana cu lichid fierbinte, ia o înghiţitură şi... surpriză. Fie strâmbă uşor din nas, fie întreabă mirată: „Ce e asta, apă fiartă?”. Să intri în pământ, nu alta! „Nici măcar un ceai nu sunt în stare să fac”, îţi spui. Ei, poate că a face un ceai nu e totuşi chiar aşa de simplu precum se crede. „Procesul de preparare” are şi el secretele lui...

Apa bună face ceaiul bun

Nu te grăbi să deschizi robinetul de la chiuvetă, imediat după ce ai luat ibricul din dulap. E mai indicat să deschizi... o sticlă de apă plată, care e mai pură. Sigur gustul va fi altul.

Preîncălzeşte ceainicul

Toarnă apa în ibric sau în alt vas şi pune-o la fiert, pe aragaz. Dacă ai un ceainic, preîncălzeşte-l: umple-l cu apă fierbinte şi lasă-l acoperit câteva minute, cu capacul sau cu o acoperitoare specială din pânză, până se încălzeşte. Apoi varsă apa şi treci la pasul următor.

Dacă nu ai un ceainic, e recomandat să cumperi unul din ceramică ori porţelan, fiindcă reţine foarte bine căldura şi ceaiul iese mult mai bun.

Pune ceaiul în vas

Aşază ceaiul (pliculeţele sau plantele uscate) într-un infuzor de ceai ori într-o strecurătoare pe care le introduci în ceainic sau poţi să-l pui direct în ceainic. În funcţie de câte ceşti vrei să umpli, atâta cantitate de ceai pui. Dacă foloseşti pliculeţe, pune câte unul pentru fiecare ceaşcă. Dacă ai plante uscate, de obicei, se pune o linguriţă la o cană cu apă.

Adaugă apa fiartă sau fierbinte

Toarnă apa fierbinte peste ceai. Cantitatea de apă trebuie să fie proporţională cu cantitatea de ceai. De exemplu, la 5 linguriţe de ceai, 5 ceşti cu apă. Temperatura apei e foarte importantă şi variază în funcţie de tipul de ceai pe care îl prepari:

Pentru ceaiul alb sau verde, apa nu trebuie să atingă punctul de fierbere, ci 76-85 grade C. Când începe să fiarbă, opreşte aragazul şi las-o să se răcească 30 de secunde, dacă faci ceai alb, sau 60 de secunde, dacă faci ceai verde.

Ceai oolong, 85-98 grade Celsius

Ceai negru, 100 grade Celsius

Plante uscate, 100 g Celsius

Lasă-l la infuzat

După ce ai turnat apa peste ceai, acoperă ceainicul cu acoperitoarea specială şi lasă-l la infuzat câteva minute, în funcţie de tipul ceaiului. Citeşte instrucţiunile de pe cutie, iar dacă nu se specifică timpul de infuzare, lasă-l un minut sau două.

Toarnă ceaiul în căni

Scoate strecurătoarea sau infuzorul din ceainic şi toarnă ceaiul în căni, folosind strecurătoarea, dacă e nevoie. Dacă a mai rămas ceai în ceainic, acoperă-l cu pânza specială, ca să se păstreze cald.

Serveşte ceaiul cu lapte (se pune mai întâi laptele în ceaşcă, apoi se toarnă ceaiul), zahăr, lămâie sau miere.